Viljelijää koetellaan

Eteläisen Suomen maatilojen EU-tuista käyty tiukka taisto koetteli suomalaisviljelijöiden kestokykyä, vaikka Brysselissä onnistuttiinkin lopulta saavuttamaan jonkinasteinen torjuntavoitto. Tuet laskevat, mutta eivät dramaattisesti eivätkä ihan hetikään.

Kauan eivät viljelijät ole ehtineet huojahtaa, kun maailmalta on tullut uusia ikäviä uutisia. Norjalaisomistukseen siirtynyt Kemira Grow How on ilmoittanut korottavansa väkilannoitteiden hintaa peräti 15 prosentilla.

Lannoitus- ja muut pellon viljelyyn liittyvät kulut ovat vieneet jo tähänkin saakka koko sadon myyntituotot, joten tilanpidon kannattavuus tiukentuu noin suuren korotuksen seurauksena olennaisesti. Viljelijät ovat tähän saakka laskea EU-tuet ikäänkuin omaksi tuekseen, mutta pahimmissa tapauksessa he joutuvat jopa lannoittamaan maataan yhteiskunnan tuella.

Julkisuudessa on viljelijöitä lohduteltu sillä, että maataloustuotteiden viimeaikaiset hinnannousut maailmanmarkkinoilla parantavat heidän elinehtojaan. Kasvavia tuottoja eivät ole syömässä nyt kuitenkaan vain kallistuvat lannoitteet, vaan vähintään yhtä reippaasti kipuavat ylöspäin polttoaineiden, sähkön ja kaikkien maataloudessa tarvittavien koneiden hinnat.

Viljelijöiden näkökulmasta olisi oikeudenmukaista, että maatalouden tuotantopanosten vuotuiset hinnannousut sidottaisiin maatalouden yleiseen kannattavuuteen. Nythän tuotantopanosten hinnat kallistuvat yleisindeksien mukaan ja huikeasti lujemmin, mitä tilojen todellinen taloudellinen tilanne edellyttäisi.

Lannoitekuluja voi yrittää vähentää siirtymällä luomuviljelyyn. Luomuviljelyssä on vain yksi paha vika: kuluttajat eivät ole maksamaan sen tuotteista yhtään enempää kuin lannoitteilla kasvatetuista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.