Viljelijät saavat sietää sään lisäksi kaunapuheita

Synkkä, kylmä ja märkä satokausi näkyy odotetusti suomalaisen maatalouden kannattavuudessa. Luonnonvarakeskuksen ennakkoarvion mukaan kaikkien tuotantosuuntien keskimääräinen kannattavuuskerroin painuu tänä vuonna historiallisen alas. Ensiarvio voi olla vielä yläkanttiin, sillä hankalana jatkuvaa korjuukautta ei ole otettu laskelmissa kovin paljon huomioon (Maaseudun Tulevaisuus 18.10.).

MTK arvioi, että viljasadosta jää puimatta 15–20 prosenttia, mikä aiheuttaa viljelijöille vähintään 100 miljoonan euron tappiot. Vilja-alan yhteistyöryhmän puintiseurannan mukaan kotimaan tarpeeseen riittää lähinnä kauraa, sen sijaan ohrasta ja vehnästä on tulossa niukkuutta. Hallitus esittää sadonkorjuun vaikeuksista pahimmin kärsineille tiloille 25 miljoonan euron lisätukea. Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan apu on välttämätön joskaan ei riittävä.

Surkeiden sääolojen lisäksi viljelijät joutuvat kärsimään tahallisen pahantahtoisista kommenteista. Viimeisimpänä pilkkakuoroon liittyivät kokoomusnuoret, jotka kyseenalaistavat lisätuen markkinatalouden vastaisena. Heidän mielestään olisi vastaavasti tuettava myös laskettelukeskuksia, jos ei sada lunta, tai rantalomakohteita, jos kesä sattuu olemaan kylmä. Kukahan kertoisi kokoomusnuorille, mitä eroa on ruualla ja laskettelu- tai rantalomilla ihmisten tarpeiden tärkeysjärjestyksessä.

Ilmastonmuutoksen myötä sääolot muuttuvat ruuantuotannolle epävakaammiksi koko maailmassa. Huoltovarmuuden ja omavaraisuuden sivuuttaminen kuvitellun puhtaan markkinatalouden nimissä ei ole näissä oloissa järkevää eikä ainakaan isänmaallista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.