Viljelijät saavat sietää sään lisäksi kaunapuheita

Synkkä, kylmä ja märkä satokausi näkyy odotetusti suomalaisen maatalouden kannattavuudessa. Luonnonvarakeskuksen ennakkoarvion mukaan kaikkien tuotantosuuntien keskimääräinen kannattavuuskerroin painuu tänä vuonna historiallisen alas. Ensiarvio voi olla vielä yläkanttiin, sillä hankalana jatkuvaa korjuukautta ei ole otettu laskelmissa kovin paljon huomioon (Maaseudun Tulevaisuus 18.10.).

MTK arvioi, että viljasadosta jää puimatta 15–20 prosenttia, mikä aiheuttaa viljelijöille vähintään 100 miljoonan euron tappiot. Vilja-alan yhteistyöryhmän puintiseurannan mukaan kotimaan tarpeeseen riittää lähinnä kauraa, sen sijaan ohrasta ja vehnästä on tulossa niukkuutta. Hallitus esittää sadonkorjuun vaikeuksista pahimmin kärsineille tiloille 25 miljoonan euron lisätukea. Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) mukaan apu on välttämätön joskaan ei riittävä.

Surkeiden sääolojen lisäksi viljelijät joutuvat kärsimään tahallisen pahantahtoisista kommenteista. Viimeisimpänä pilkkakuoroon liittyivät kokoomusnuoret, jotka kyseenalaistavat lisätuen markkinatalouden vastaisena. Heidän mielestään olisi vastaavasti tuettava myös laskettelukeskuksia, jos ei sada lunta, tai rantalomakohteita, jos kesä sattuu olemaan kylmä. Kukahan kertoisi kokoomusnuorille, mitä eroa on ruualla ja laskettelu- tai rantalomilla ihmisten tarpeiden tärkeysjärjestyksessä.

Ilmastonmuutoksen myötä sääolot muuttuvat ruuantuotannolle epävakaammiksi koko maailmassa. Huoltovarmuuden ja omavaraisuuden sivuuttaminen kuvitellun puhtaan markkinatalouden nimissä ei ole näissä oloissa järkevää eikä ainakaan isänmaallista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.