Villisikakannan ei kannata antaa kasvaa

Olemukseltaan hellyttävää villisikaa on pidettävä vahinkoeläimenä, sillä se voi levittää afrikkalaista sikaruttoa (ASF) tuotantoeläimiin. Kyse on helposti leviävästä verenvuotokuumetaudista. Sikatilalla sairastuvuus- ja kuolleisuusaste on pahimmillaan sata prosenttia. Toistaiseksi tautia ei ole löytynyt yhdestäkään Suomessa elävästä villisiasta, mutta sitä on tavattu Venäjällä, Latviassa ja Virossa (Savon Sanomat 9.10.).

Toistaseksi villisikojen määrä on pysynyt Suomessa pienenä, sillä viime vuoden lopussa niitä arvioitiin olevan 3 370 koko maassa, kun esimerkiksi Ruotsissa villisikakanta on noin 220 000. Villisian suuren lisääntymispotentiaalin vuoksi on kuitenkin aivan perusteltua väittää, että kannan kasvun estämiseksi on ryhdyttävä pikaisesti toimiin.

Maa- ja metsätalousministeriön virkamiehet ovatkin olleet hereillä. Metsästyslaki sallii niin sanotun aitausmetsästyksen, jolla on mahdollista saada pyydystettyä kokonainen pahnue. Pyyntiin myös kannustetaan hienosti. Esimerkiksi emakko ja kymmenen porsasta olisi hyvä saalis, sillä kaatorahaa maksetaan kaikkiaan 130 euroa uroksesta ja 190 euroa naaraasta.

Ministeriö tukee lisäksi sikatilallisten toimia tupla-aitausten rakentamiseksi ulkoilutettaville sioille. Sikoja ulkoilutetaan noin 220 tilalla. Niistä 40 on hakenut tukea aitausten rakentamiseen. Tukihaku on tarkoitus vielä uusia.

Pienenkin riskin varalta on viisasta varautua, sillä jo yksi tautitapaus vaikeuttaa välittömästi tai jopa estää sianlihan vientiä ulkomaille. Muidenkin elintarvikkeiden vienti hankaloituisi, sillä muun muassa osassa maitotuotteiden vientisopimuksia edellytetään ASF-puhtautta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.