Vinksallaan joka suuntaan

Viime torstai oli hyvä päivä. Kolmesta suuresta puolueesta otettiin yhteyttä ja viesti oli sama: Savon Sanomat on vaalijutuissaan sorsinut heitä.

Nuorempi toimittaja saattaisi tällaisessa ristipaineessa hätääntyä. Mihinkä suuntaan oikein pitäisi kääntyä?

Yli 30 vuoden kokemuksella voi nostaa työhuoneessa jalat pöydälle, ristiä kädet niskan taakse ja huoahtaa. Sitoutumattomassa sanomalehdessä asiat on tehty kutakuinkin oikein, jos moitteita tulee poliittisen kentän laidoilta ja keskeltä.

Olo on vakaa, jos ulkopuolisten mielestä on vinksallaan joka suuntaan.

Torstai oli hyvä päivä senkin vuoksi, että Savon Sanomien ja Yle Savon vaalitorikiertue pysähtyi Iisalmessa. Kun on käynyt koulunsa Lapinlahdella, Ylä-Savon pääkaupunki tuntuu kotoisalta paikalta.

Pessimistit kuiskuttelivat, että emme saa Iisalmen tapahtumaan paikalle kuin viitisenkymmentä puolueaktiivia. Toisin kävi: Luma-keskuksen Iisalmi-sali oli täynnä ja vähän ylikin. Kaikki eivät mahtuneet istumaan.

Vielä enemmän väkeä oli maanantaina Kuopion Musiikkikeskuksella, josta vaalitorikiertue lähti liikkeelle. Musiikkikeskuksen kokenut henkilökunta arvioi, että konserttisalissa valtakunnan huippupoliitikkojen keskustelua seurasi yli 400 ihmistä.

Emme vielä tiedä kuinka moni seurasi tilaisuuksia radion kautta.

Odottaa sopii, että myös maanantaista tulee hyvä päivä. Silloin vaalitoritapahtuma järjestetään Varkaudessa, entisessä kotikaupungissani.

Kannattaa tulla Warkaus-Saliin kuuntelemaan, mitä päättäjillä ja päättäjiksi pyrkivillä on sanottavana Savon teollistuneimman kaupungin nykyisyydestä ja ennen kaikkea tulevaisuudesta.

Varkaus on yksi niistä maamme teollisuuskaupungeista, jotka joutuvat kärvistelemään voimakkaan rakennemuutoksen kourissa. Kaupunkikuvaa hallitsevat savupiiput ovat edelleen pystyssä, mutta entisellä voimalla ne eivät enää tupruta hyvinvointia.

On keksittävä tilalle jotakin muuta, joka elättää ja kantaa tulevaisuuteen.

Kuntavaaleissa valitaan ihmisiä kunnanvaltuustoihin. He eivät ole taikureita. Valtuutetut eivät voi mitään globaaleille muutoksille. He eivät voi poistaa eurokriisiä. Sen sijaan kriisi kaventaa heidän omia valinnanmahdollisuuksiaan.

Kuntavaaleissa panokset nyt ovat poikkeuksellisen suuret. Valtuutetut kaikissa Suomen kunnissa joutuvat tulevalla vaalikaudella ottamaan kantaa kuntaliitoksiin.

Nykyisen kuntarakenteen muuttaminen ei ole oikotie onneen. Parhaimmillaankin se on vain yksi väline, jonka avulla oikaistaan vinoutunutta kuntataloutta ja parannetaan kuntien mahdollisuuksia tuottaa laadukkaita palveluita kaikille kuntalaisille.

Kuntauudistuksesta puhuttiin paljon Kuopiossa viime maanantaina. Se oli yksi pääaiheita myös torstaina. Epäilemättä siitä keskustellaan vilkkaasti tulevana maanantaina Varkaudessa.

Kunnallisen demokratian juuret ovat Suomessa pitkät ja vahvat. Niitä ei saa kuntauudistuksen tiimellyksessä tuhota.

Ehdokkaita on tällä kertaa jonkin verran vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Riittävästi heitä kuitenkin on tälläkin kertaa. Jokainen löytää mieluisensa ehdokkaan, jos vain viitsii nähdä vähän vaivaa.

Itä-Suomessa äänestysprosentti niin valtiollisissa kuin kuntavaaleissakin on jäänyt muuta maata alhaisemmaksi. Eiköhän nyt olisi aika kääntää kehitystä toiseen suuntaan.

Iisalmessa sanoin hieman juhlallisesti, että jokaiset vaalit ovat kansanvallan juhla. Juhlallista tai ei, se pitää paikkansa.

mauri.liukkonen@savonsanomat.fi

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.