Viranomaisia on varjeltava maalittamiselta

Virkavalta ja erityisesti poliisit sekä journalistit ovat viime vuosina joutuneet useinkin niin sanotun maalittamisen kohteeksi. Niin on monta kertaa käynyt, kun esimerkiksi poliisit ovat yrittäneet rauhoitella tunteita kuohuttavien kysymysten kahtiajakamia väkijoukkoja. Maalittaminen on yleistä, kun puheena ovat esimerkiksi maahanmuutto, rikosasiat ja suhtautuminen petoeläimiin. Maalittamisesta on kyse, kun maalittaja yllyttää ottamaan jonkun ihmisen vihapuheen ja vainoamisen kohteeksi. Erityisen kiihkeitä maalittajia ovat tyypillisesti olleet maahanmuuton vastustajat, mutta maalittajia on myös sen puolustajissa.

Virkavaltaa ärsytetään tahallaan pilkkaamalla, kuvaamalla, ottamalla nimiä ylös tai kohti sylkemällä. Arvostelun kohde ei siis ole enää hänen työnsä, vaan poliisi, syyttäjä, tuomari tai muu virkavallan edustaja henkilönä ja pahimmillaan myös hänen perheensä. Huolestuttavinta on, kun kohteen yksityiselämästä esitetään tietoja, joilla hänen mainettaan loataan tai joilla opastetaan hyökkäämään hänen kimppuunsa (Ylen A-studio 11.12.).

Maalittamisen kriminalisointi on noussut esille, kun sen on sanottu voivan ohjata viranomaisten toimintaa. Vaikka maalittaminen uhkaakin oikeusvaltiota sen perustuksia myöten, sen kriminalisointiin ei ole viisasta ryhtyä, koska vaarana on sananvapauden heikentyminen. Jo nykyisen lainsäädännön kunnianloukkausta, laitonta uhkausta tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämistä koskevat säädökset voivat suitsia maalittamista asianomistajarikoksina, joskin teot voisivat olla yleisen syytteen alaisia tekoja silloin, kun ne kohdistuvat viranomaiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Menestysnälkä ei saa polkea eettisiä arvoja

Lemmikkialan kasvu ei laannu

Yksi asia yhdessä illassa

Taksilain korjaamiselleon vankat perusteet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.