Virastot sievistelevät

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on puuttunut kansalaisten kannalta oleelliseen asiaan. Viraston ja laitoksen ei pidä kätkeytyä muotisyistä epämääräisten vieraskielisten nimien taakse, vaan kerrottava kansalaisille rehellisesti, mikä niiden tehtävä on.

Oikeusasiamiehen tuomiolle ovat joutuneet ensimmäisinä valtiollinen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalveluiden kuntayhtymä Carea, koska näistä kahdesta on tehty viralliset kantelut. Vastaavanlaisia esimerkkejä löytyisi tämän päivän Suomesta pilvin pimein Altiasta vaikkapa Destiaan, Itellaan tai Posivaan.

Pääsääntöisesti latinalaisperäisellä uusnimellään virastot ja laitokset hakevat itselleen kansainvälistä ilmettä. Mutta tarvitseeko esimerkiksi Liikenteen turvallisuusvirasto, jonka asiakkaat ovat kotimaassa, muuttua Trafiksi, joka sanana voi merkitä vaikka mitä liikenteeseen liittyvää?

Kiitetään eduskunnan oikeusasiamiestä: ei tarvitse. Esimerkiksi Trafin postin ovat monet kansalaiset mieltäneet mainospostiksi ja menetelleet sen mukaan.

Virastojen ja laitosten on toki syytä uusiutua ajan mukana, mutta ensisijaisesti tuon muuntumisen pitäisi kohdistua niiden toimintatapoihin. Pelkkä nimen typistäminen joksikin epämääräiseksi kirjainyhdistelmäksi on pelkkää kosmetiikkaa ja joutavaa sievistelyä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.