Virastot sievistelevät

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on puuttunut kansalaisten kannalta oleelliseen asiaan. Viraston ja laitoksen ei pidä kätkeytyä muotisyistä epämääräisten vieraskielisten nimien taakse, vaan kerrottava kansalaisille rehellisesti, mikä niiden tehtävä on.

Oikeusasiamiehen tuomiolle ovat joutuneet ensimmäisinä valtiollinen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalveluiden kuntayhtymä Carea, koska näistä kahdesta on tehty viralliset kantelut. Vastaavanlaisia esimerkkejä löytyisi tämän päivän Suomesta pilvin pimein Altiasta vaikkapa Destiaan, Itellaan tai Posivaan.

Pääsääntöisesti latinalaisperäisellä uusnimellään virastot ja laitokset hakevat itselleen kansainvälistä ilmettä. Mutta tarvitseeko esimerkiksi Liikenteen turvallisuusvirasto, jonka asiakkaat ovat kotimaassa, muuttua Trafiksi, joka sanana voi merkitä vaikka mitä liikenteeseen liittyvää?

Kiitetään eduskunnan oikeusasiamiestä: ei tarvitse. Esimerkiksi Trafin postin ovat monet kansalaiset mieltäneet mainospostiksi ja menetelleet sen mukaan.

Virastojen ja laitosten on toki syytä uusiutua ajan mukana, mutta ensisijaisesti tuon muuntumisen pitäisi kohdistua niiden toimintatapoihin. Pelkkä nimen typistäminen joksikin epämääräiseksi kirjainyhdistelmäksi on pelkkää kosmetiikkaa ja joutavaa sievistelyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.