Virkkusen suursiivous

Suomen kuntakentällä on koettu isompia ja pienempiä heilahteluja jo kahden vaalikauden ajan, kun Vanhasen ykköshallituksen alulle panemaa Paras-hanketta on viety eteenpäin. Yli sata kuntaa on kadonnut näiden myllerrysten aikana jo Suomen kartalta, mutta todellinen järistys taitaa olla vasta tulossa.

Jyrki Kataisen kuuden puolueen ohjelmajulistuksesta kävi näet ilmi se, mitä tiedettiin jo odottaakin hallituspohjan perusteella. SDP ja kokoomus ovat vaatineet koko ajan ripeämpää ja suurimuotoisempaa toimintaa kuin mihin "kuntapuolueeksi" sanottu keskusta on ollut valmis. Kun nämä kaksi pääsevät nyt ohjailemaan maan kehitystä ilman keskustaa, ne myös käyttävät tilaisuuden hyväkseen.

Perustuslaki antaa Suomen kunnille hyvin laajan itsehallinnon. Kun useimpien kuntien talous on kuitenkin valtionavustusten varassa, mahdollisuudet kunnallisen itsemääräämisoikeuden toteuttamiseen ovat rajalliset.

Juuri valtioapujen avulla hallitus pystyy sommittelemaan kuntakentän mieleisekseen. Hallitusohjelmassa kuntien avustuksia leikataan heti yli 600 miljoonalla eurolla. Kunnallisverotuksen perusvähennyksen korottaminen, joka keventää pienituloisten verotaakkaa, vähentää samanaikaisesti kuntien tuloja.

Ilman riittävää rahoituspohjaa on kunnan toivotonta huolehtia kaikista lakisääteisistä palveluistaan. Siinä tilanteessa vaihtoehdot ovat vähissä: on haettava turvaa isommista ja vauraimmista, vaikka hyvin tiedetään, että suurissa yksiköissä palvelut karkaavat yleensä laidoilta keskustaan.

Kuntaministerin tehtävät siirtyvät nyt edellisen hallituksen opetusministerille Henna Virkkuselle. Kataisen luottoihmisiin kuuluva nuori keskisuomalainen poliitikko pannaan tekemään todellista suursiivousta Suomi-neidon kodissa. Parempi sentään, että luudan varressa on maakunnista tuleva ministeri kuin esimerkiksi helsinkiläinen Jan Vapaavuori.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.