Virkoihin on valittava pätevimmät hakijat

Kansliapäälliköt ja valtiosihteerit johtavat ministeriöiden työtä poliittisesti nimitettyjen ministereiden antamien linjausten mukaisesti. Siinä missä ministerit vaihtuvat hallitusten vaihtuessa, edustavat kansliapäälliköt ja valtiosihteerit jatkuvuutta. Vaikka ministeriöiden korkeimmat virat nykyään ovatkin määräaikaisia, on tavallista, että niiden haltijat säilyttävät paikkansa yli vaalikausien.

Takavuosina oli pääsääntö, että myös ministeriöiden virkamiesjohto valittiin puoluepoliittisin perustein. Näin ei enää ole, vaan tie kansliapäälliköksi on auki myös virkamiehille ja muille hakijoille, joilla ei ole minkään puolueen jäsenkirjaa.

Yksi tällainen kansliapäälliköksi edennyt on Harri Pursiainen, joka valittiin liikenne- ja viestintäministeriön korkeimmaksi virkamieheksi vuonna 2006. Savolaislähtöinen Pursiainen, 53, on tehnyt pitkän virkauran samassa ministeriössä. Hän aloitti liikenneministeriössä jo vuonna 1984 ja työskenteli ennen kansliapäälliköksi nimittämistään viestintämarkkinaosaston päällikkönä.

Pursiaisen nimitys oli määräaikainen ja virka on katkolla tänä vuonna. Hallituksen piti torstaina esittää Pursiaiselle uutta viiden vuoden mittaista kautta kansliapäällikkönä, mutta asia ei yllättäen edennytkään päätökseen saakka. Valtion omistajaohjauksesta vastaava puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.) pyysi asian pöydälle valtioneuvoston istunnossa.

Kyse ei tietenkään voi olla Pursiaisen puoluekannasta, koska hänellä ei sellaista ole. Häkämiehen selitys olikin toinen. Yksi kansliapäällikön viran hakijoista on Juho Lipsanen, joka on johtanut kahta pörssiyhtiötä, Alma Mediaa ja TeliaSonera Finlandia. Häkämies haluaa, että Pursiaisen valintaa esittänyt liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) perustelisi tarkemmin, miksi Lipsanen sivuutettiin.

Jos perustelut ovat puutteelliset, niitä tietysti on tarkennettava. Kansliapäällikön viran täyttäminen ei saa olla läpihuutojuttu eikä virkaa viisi vuotta hoitaneen Pursiaisen valinta itsestäänselvyys. Kaikki hakijat ovat lähtökohtaisesti samalla viivalla ja jokaisen pätevyys on punnittava samalla puntarilla.

Ei myöskään voi olla niin, että virkakarriääri on ainoa tie valtakunnan huippuvirkoihin. Johtamista oppii kaikenlaisissa organisaatioissa. Esimerkiksi Lipsanen on lisäksi johtanut kahta yritystä, jotka toimivat liikenne- ja viestintäministeriön säätelemällä ja valvomalla toimialalla. Voi olettaa, että hänen asiaosaamisensa on kunnossa.

Jokaiseen virkaan on valittava pätevin hakija. Tässä tapauksessa uskallamme arvioida, että pätevin hakija on Pursiainen. Hänen toimintansa on saanut kiitosta niin ministeriön sisällä kuin ulkonakin. Hyvää ja pätevää virkamiestä ei pidä vaihtaa periaatteellisista syistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.