Viro on pitänyt linjansa lamassakin

Virolainen veljeskansa käy vaaliuurnille tänään sunnuntaina valitsemaan itselleen uuden 101-paikkaisen riigikogun, eduskunnan, seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Vaalit ovat mielenkiintoiset myös suomalaisesta näkökulmasta: voiko viime vuodet hallinnut porvarillinen hallitusrintama säilyttää asemansa myös syvän laman jälkeisissä oloissa?

Virossa reformipuoluetta edustavan Andrus Ansipin hallituksen asema on näyttänyt vaalien edellä varsin vahvalta. Kolme suurinta puoluetta ovat kaikki keränneet yli 20 prosentin kannatuksen, mutta pääministerin puolue on kuitenkin kolmikosta selkeästi muita edellä.

Viimeisimmässä mielipidemittauksessa reformipuolueen kannatus oli 27 prosenttia. Politiikan oikealle laidalle sijoittuva Isänmaa ja Res publica -liitto ja vasemmalle kallellaan oleva keskustapuolue olivat liki pitäen tasavahvat 24 prosentin kannatuksellaan. Samoista prosenteista huolimatta näillä kahdella puolueella oli huomattava ero. Isänmaa ja Res publica ovat lisänneet viime aikoina suosiotaan. Sen sijaan keskustapuolue, joka käyttää ehdotonta kunnallispoliittista valtaa pääkaupunki Tallinnassa, on menettänyt asemiaan.

Reformipuolueen ja Isänmaa ja Res publica -liiton hyvä menestys pohjautunee siihen, että hallituspuolueina ne ovat selviytyneet olosuhteisiin nähden kunniallisesti erittäin vaikeasta lamasta. Vuonna 2008 alkanut maailmanlaajuinen pankkikriisi ja siitä aiheutunut talouden taantuma iskivät tsunamin tavoin erityisesti Baltiaan, jossa oli vuosien ajan investoitu rohkeasti ulkomaisella velkarahalla tulevaisuuteen.

Valtiontalouden tasapainottamiseksi Ansipin hallitus joutui turvautumaan äärimmäisen ankariin keinoihin. Palkkoja pudotettiin ja investointeja keskeytettiin, mikä kolminkertaisti työttömyyden. Matokuuri teki pahaa erityisesti vähätuloisille ihmisille, mutta maailmantalouden suunnan käännyttyä taas ylöspäin Viro on päässyt taas maistamaan kasvun ihanuudesta.

Historiassaan kovia kokeneet virolaiset eivät osaa haikailla vielä pohjoismaisen hyvinvointivaltion perään kuten me suomalaiset. Esimerkiksi tasavero otettiin Virossa käyttöön heti maan itsenäistyttyä uudelleen kaksi vuosikymmentä sitten.

Keskustan johtaja Edgar Savisaar on ollut vuosia Viron opposition keulahahmo ja mitä ilmeisemmin pysyy siinä roolissa vielä sunnuntain vaalien jälkeenkin. Tallinnan kunnallispolitiikassa Savisaar tukeutuu kaupungin suureen venäläisvähemmistöön, josta läheskään kaikki eivät voi osallistua riigikogun vaaliin. Itsevaltaisesti esiintyvän Savisaaren suosio on mittausten mukaan laskemassa myös venäläisten keskuudessa.

Kolmen suuren puolueen lisäksi riigikoguun saa edustajia vain yksi muu puolue, sosiaalidemokraatit. Vihreät ja maaseutuväestöön tukeutuva Viron kansanliitto putoavat näillä näkymin Toompean mäen vallan korkeuksista. Puoluekartta köyhtyy, mutta nuori tasavalta vakiintuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.