Virolaiset kärjessä

Virolaiset ovat Väestörekisterikeskuksen mukaan Suomen suurin ulkomaalaisryhmä. Heitä asui vakituisesti Suomessa 28 965 viime vuoden lopussa. Kärkisijaa pitivät tätä ennen hallussaan venäläiset. Heidän lukumääränsä vuoden lopussa oli 28 459.

Virolaiset tulevat Suomeen pääasiassa työpaikan toivossa. Naapurimaan kansalaiset ovat työllistyneet parhaiten rakennus- ja siivousalalla. Ilmiö on näkynyt jo pitkään varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa virolaiset ovat voittaneet paljon urakkakilpailuja. Viime kuukausien tietojen mukaan virolaisbuumi suomalaisilla rakennuksilla kasvaa entisestään. Heidän urakkatarjouksensa ovat usein huomattavasti edullisempia kuin suomalaisyritysten.

Virolaisten ongelmana on nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyys, jotka ovat EU:n kolmanneksi suurimpia. Tämä on johtanut monenlaisiin lieveilmiöihin virolaisessa yhteiskunnassa. Monet suhtautuvat edelleen epäilevästi euroon, joka vuodenvaihteessa otettiin Virossa käyttöön. Valtaosa Suomessa vakituisesti asuvista virolaisista suhtautuu uudistukseen myönteisesti.

Virolaiset ovat läheisiä naapureita suomalaisille, ja siksi heihin suhtaudutaan yleensä myönteisesti. Suomen pitäisi houkutella Virosta paljon enemmän korkeasti koulutettua työvoimaa. Yhteiskuntamme tarvitsee huippuosaajia suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.