Virolaiset kärjessä

Virolaiset ovat Väestörekisterikeskuksen mukaan Suomen suurin ulkomaalaisryhmä. Heitä asui vakituisesti Suomessa 28 965 viime vuoden lopussa. Kärkisijaa pitivät tätä ennen hallussaan venäläiset. Heidän lukumääränsä vuoden lopussa oli 28 459.

Virolaiset tulevat Suomeen pääasiassa työpaikan toivossa. Naapurimaan kansalaiset ovat työllistyneet parhaiten rakennus- ja siivousalalla. Ilmiö on näkynyt jo pitkään varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa virolaiset ovat voittaneet paljon urakkakilpailuja. Viime kuukausien tietojen mukaan virolaisbuumi suomalaisilla rakennuksilla kasvaa entisestään. Heidän urakkatarjouksensa ovat usein huomattavasti edullisempia kuin suomalaisyritysten.

Virolaisten ongelmana on nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyys, jotka ovat EU:n kolmanneksi suurimpia. Tämä on johtanut monenlaisiin lieveilmiöihin virolaisessa yhteiskunnassa. Monet suhtautuvat edelleen epäilevästi euroon, joka vuodenvaihteessa otettiin Virossa käyttöön. Valtaosa Suomessa vakituisesti asuvista virolaisista suhtautuu uudistukseen myönteisesti.

Virolaiset ovat läheisiä naapureita suomalaisille, ja siksi heihin suhtaudutaan yleensä myönteisesti. Suomen pitäisi houkutella Virosta paljon enemmän korkeasti koulutettua työvoimaa. Yhteiskuntamme tarvitsee huippuosaajia suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.