Viron alkoholivero kiristyy ja se näkyy Suomessa

On sanottu, että pörssikurssit ennustavat tulevaa kehitystä noin puoli vuotta etukäteen. Nyt iisalmelaisen Olvin pörssikurssi on laskenut 28,5 eurosta 27,5 euroon.

Pörssikurssin laskuun on arvioitu olevan syynä uutinen, jonka mukaan keskiviikkona aloittanut Viron uusi ja nuorekas kolmen puolueen hallitus korottaa alkoholiveroa 65 prosenttia nykyisestä ensi heinäkuun alusta lähtien. Silloin nousevat oluiden ja muiden mietojen alkoholijuomien hinnat. Lisäksi korotuslinja jatkuu niin, että vuoteen 2020 mennessä alkoholiverotus nousee nykyisestä yli 160 prosenttia. Myös viinien ja väkevien alkoholijuomien verotus kiristyy, joskaan ei yhä paljon.

Viron oluen tuottajien liitto on laskenut, että vuonna 2018 puolen litran olutpullo maksaa puolitoista euroa, kun sen saa nyt eurolla. Veromuutoksen seurauksena kulutus todennäköisesti vähenee. Hinnankorotukset ovat omiaan vähentämään myös alkoholin vientiä Virosta. Se, että Olvin kurssi reagoi muutokseen, ei ole ihme, sillä yhtiön liikevaihdosta vajaa neljännes tulee Virosta.

Suomalaisten viinarallia Suomen ja Baltian välillä veromuutos ei välttämättä vähennä. Lisäksi matkat saattavat pidentyä, kun suomalaiset suuntaavat virolaisten tapaan Latviaan, missä alkoholivero on edelleen mitättömän pieni, vaikka sielläkin verotus vähitellen kiristyy. Matkaa Tallinnasta Pohjois-Latvian viinakauppoihin on noin 200 kilometriä. Se ei ole suomalaiselle viinaturistille matka eikä mikään.

Viron veronkorotukset ovat suurta viisautta. Alkoholihaittojen vähentämiseksi olisi myös Latvia syytä saada kovien veronkorotusten linjalle.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Aikuisen Isis-väen paluuta ei pidä edistää

Mayn ero ei riitä avaamaan brexit-umpisolmua

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.