Vitkuttelu maksaa

Valtiovarainministeriö julkisti viikko sitten arvionsa julkisen talouden kehitysnäkymistä. Ne ovat synkeät: valtion ja kuntien pitäisi kyetä lähivuosina sopeuttamaan talouttaan noin 1,5 miljardin euron verran vuodessa. Käytännössä se tarkoittaa menojen leikkaamista, verojen korottamista ja muita ratkaisuja, joilla vähennetään ns. kestävyysvajetta.

Yksikään päättäjä ei vakavissaan voi väittää, etteikö hän tietäisi missä juuri tällä hetkellä mennään. Siitä huolimatta puheet kuulostavat kovin kevytmielisiltä.

Pääministeri Matti Vanhanen ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen ovat aivan oikein pyrkineet kasvattamaan kriisitietoisuutta. Ratkaisuja on tehtävä, kumpikin korostaa. Mutta milloin, se on jäänyt hieman epäselväksi.

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ihmetteli Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina puheita, että välttämättömiä päätöksiä ryhdytään tekemään vasta vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen. Vaalit järjestetään noin 15 kuukauden kuluttua. Uusi hallitus on pystyssä muutaman viikon kuluessa vaaleista eli myöhään ensi vuoden keväällä.

Tosiasia on, että jos talouden ongelmien kimppuun käydään päättäväisesti vasta silloin, on hukattu turhan monta kuukautta. Ikäviä päätöksiä pitäisi uskaltaa tehdä nopeasti. Jos poliitikot pelkäävät vaaleja, se käytännössä tarkoittaa, että he eivät pysty olemaan äänestäjille rehellisiä.

Yksi nykyhallituksen testi on edessä jo melko pian. Työmarkinajärjestöt eivät kyenneet pääsemään yksimielisyyteen keinoista, joilla suomalaisten työuria pidennettäisiin.

Arvio tarvittavista keinoista on nyt pyydetty OECD:ltä. Perustettu on myös muutamia uusia työryhmiä.

Vastuu ja valta ovat kuitenkin hallitukselta. Kun pyydetyt lisäselvitykset on saatu, on tartuttava härkää sarvista ja tehtävä tarvittavia ratkaisuja. Päätösten lykkääminen yli vaalien olisi väärin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.