Vitkuttelu maksaa

Valtiovarainministeriö julkisti viikko sitten arvionsa julkisen talouden kehitysnäkymistä. Ne ovat synkeät: valtion ja kuntien pitäisi kyetä lähivuosina sopeuttamaan talouttaan noin 1,5 miljardin euron verran vuodessa. Käytännössä se tarkoittaa menojen leikkaamista, verojen korottamista ja muita ratkaisuja, joilla vähennetään ns. kestävyysvajetta.

Yksikään päättäjä ei vakavissaan voi väittää, etteikö hän tietäisi missä juuri tällä hetkellä mennään. Siitä huolimatta puheet kuulostavat kovin kevytmielisiltä.

Pääministeri Matti Vanhanen ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen ovat aivan oikein pyrkineet kasvattamaan kriisitietoisuutta. Ratkaisuja on tehtävä, kumpikin korostaa. Mutta milloin, se on jäänyt hieman epäselväksi.

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ihmetteli Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina puheita, että välttämättömiä päätöksiä ryhdytään tekemään vasta vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeen. Vaalit järjestetään noin 15 kuukauden kuluttua. Uusi hallitus on pystyssä muutaman viikon kuluessa vaaleista eli myöhään ensi vuoden keväällä.

Tosiasia on, että jos talouden ongelmien kimppuun käydään päättäväisesti vasta silloin, on hukattu turhan monta kuukautta. Ikäviä päätöksiä pitäisi uskaltaa tehdä nopeasti. Jos poliitikot pelkäävät vaaleja, se käytännössä tarkoittaa, että he eivät pysty olemaan äänestäjille rehellisiä.

Yksi nykyhallituksen testi on edessä jo melko pian. Työmarkinajärjestöt eivät kyenneet pääsemään yksimielisyyteen keinoista, joilla suomalaisten työuria pidennettäisiin.

Arvio tarvittavista keinoista on nyt pyydetty OECD:ltä. Perustettu on myös muutamia uusia työryhmiä.

Vastuu ja valta ovat kuitenkin hallitukselta. Kun pyydetyt lisäselvitykset on saatu, on tartuttava härkää sarvista ja tehtävä tarvittavia ratkaisuja. Päätösten lykkääminen yli vaalien olisi väärin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.