Voihan Kokkolan kaupunki

Nolo numero, Kuopiossa todettiin, kun Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) pisteytti pari viikkoa sitten 50 kunnan yritysilmapiirin.

Kuopion sijoitus oli 49.

Tuloksesta nousi kova äläkkä ja syyllisiä alettiin etsiä.

Elinkeinojohtaja huomasi, että tutkimuksessa oli käytetty osin vääriä tilastotietoja. Heikki Ryynäsen mukaan aloittaneiden yritysten osuus koko Kuopion yrityskannasta oli 10,7 prosenttia eikä 3,3, kuten tutkimuksessa todettiin.

EK pyysi Tilastokeskusta tarkistamaan luvut. Torstain Savon Sanomissa kerrottiin, että tarkistuksen jälkeen Kuopion sijoitus todellakin koheni, neljä pykälää.

Kuopion kauppakamari epäili myös selvityksen lopputulosta ja teki kaupungin yrittäjäystävällisyydestä oman kyselyn pian EK:n tulosten julkistamisen jälkeen.

Kauppakamarin yhden kysymyksen ytimekäs sähköpostikysely paljasti, että Kuopiossa on loppujen lopuksi hyvä harjoittaa yritystoimintaa.

Ankarasta väistelystä huolimatta jostakin Kuopion saamat kehnot pisteet kertovat.

Kritiikkiä ei ole helppo ottaa vastaan, mutta hutkimisen sijaan kannattaisikin miettiä, missä oikeasti mättää, kuten EK:n pk-johtaja Pentti Mäkinen varovasti Savon Sanomissa ehdotti.

Sen sijaan, että olisi tutkittu oman kaupungin ilmapiiriä, mollattiin Kokkolaa, joka sijoittui selvityksessä sijalle 10.

Kyseenalaista kunniaa Kuopio sai myös Suomen Yrittäjien tämän vuoden kyselyssä. Neljättä kertaa järjestetyn kyselyn perusteella Kuopio on maan kymmenestä suurimmasta kaupungista vähiten yrittäjämyönteinen.

Kaksi vuotta sitten Kuopio sijoittui kymmenikössä kuudenneksi.

Kyselyssä oman kunnan elinkeinopolitiikkaa arvioivat kuntien yrittäjäyhdistysten hallitusten jäsenet.

EK:n selvityksessä kunnat laitettiin järjestykseen yrittäjien vastausten ja erilaisten tunnuslukujen perusteella. Kuntien tunnusluvuille annettiin kuitenkin mielipidekysymyksiä suurempi painoarvo.

Kuntamuuttujia olivat muun muassa tuloveroprosentti ja työllisyysaste.

Ikävä julkisuus on saanut aikaan jotain myönteistäkin.

Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Mika Kolehmainen sai toissa viikolla kutsun kaupungintalolle. Kolehmainen esitteli tilaisuudessa kaupungin johdolle 13 teesiä, joihin pienet ja keskisuuret yritykset toivovat parannusta.

Kolehmaisen mukaan petrattavaa riittää. Pienempien yritysten ja kaupungin välinen yhteistyö ei tällä hetkellä toimi tarpeeksi jouhevasti.

Pyyhkeitä on tullut muun muassa kaupungin poukkoilevasta tavasta kilpailuttaa sosiaali- ja terveyspalveluja, mikä suosii isoja yrityksiä.

Kaupungin johto lupasi samassa tilaisuudessa, että yrittäjien edustajat pääsevät tästä lähin kaupungin johdon puheille ainakin kerran kuussa. Elinkeinojohtaja korosti, että kaupungin yrityspalvelu välittää myös pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

Heikki Ryynäsen mukaan suurten yritysten houkuttelu Kuopioon on kuitenkin myös perusteltua, koska suuret vetävät perässään pieniä.

Isojen houkuttelussa Kuopio onkin onnistunut. Resursseja olisi kuitenkin syytä laajentaa, niin että ne tukisivat myös täällä olevia ja tänne muuttavia pieniä ja keskisuuria yrityksiä.

Elinkeinoelämän keskusliitto teetti selvityksensä tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

Jatkossa kuntien yritysilmapiirin muutoksia voi seurata vuosittain. Toivottavasti Kuopio nousee kutittelemaan Kokkolan sijoitusta.

Kirjoittaja on Savon Sanomien yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.