Voitto demokratialle

Irakin sunnuntaisia parlamenttivaaleja voidaan pitää onnistuneina. Kansalaiset pelkäsivät etukäteen vakavia väkivaltaisuuksia. Vaikka kuolemaan johtaneita iskuja tapahtuikin vaalien kynnyksellä, kokonaisuutena olosuhteet olivat melko rauhalliset. Vaalit voitiin viedä läpi onnistuneesti.

Merkittävää oli äänestysprosentti. Yli 62 prosenttia 19 miljoonasta äänioikeutetusta irakilaisesta kävi äänestämässä. Se oli voitto demokratialle ja karvas tappio vaaleja koko ajan pommein ja asein häirinneille islamistiterroristeille.

Nykyisen pääministerin Nuri al-Malikin puolue näytti ensimmäisten tietojen mukaan voittavan vaalit. Tilanne alkuviikosta oli kuitenkin vielä epäselvä. Varmaa on, että varteenotettavia poliittisia vastustajia löytyy. Hallitusneuvotteluista tulee tiukat. Uusi hallitus joutuu vakavien haasteiden eteen. Yksi iso tehtävä on kitkeä väkivaltaa vähemmäksi.

Yhdysvalloille ja sen presidentille Barack Obamalle vaalien onnistunut läpivieminen oli suuri voitto. USA voi nyt jatkaa luvattua vetäytymistään sotatantereilta.

Amerikkalaisten on kuitenkin muistettava, että Irakin turvallisuustilanne on erittäin herkkä. Kaikki suurella työllä rakennettu hyvä voi yhtenä hetkenä hajota palasiksi.

Valtaosa amerikkalaissotilaista lähtee Irakista tämän ja ensi vuoden aikana, ellei maan turvallisuustilanteessa tapahdu vakavia takaiskuja. Olisi kuitenkin ihme, jos amerikkalaissotilaat jättäisivät Irakin kokonaan. Vaikka presidentti Obama puhuukin omille kansalaisilleen vetäytymisestä, todellisuus voi kuitenkin olla toisenlainen.

Irakin kansa toivoo rauhallisia aikoja. Se on joutunut kokemaan diktaattori Saddam Husseinin vainot ja viimeksi sodan. Heille arki ilman väkivaltaa olisi suuri voitto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.