Voittoon tarvitaan kaikki vaalipiirit

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kirjoittaa Savon Sanomien kolumnissaan (28.2.), että harkinta ja päätös vaalipiirin vaihtamisesta olivat hänelle raskaita. Katainen on valittu eduskuntaan kolmissa vaaleissa Pohjois-Savosta. Ensi vuoden eduskuntavaaleissa hän on ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä.

Kataista on helppo ymmärtää. Vastakkain olivat kotiseuturakkaus ja oma ajankäyttö. Niin kuin hän kirjoittaa, puoluejohtajan ja ministerin tehtävien sovittaminen yhteen perhe-elämän kanssa on vaikeaa. Jos samalla on vielä pyrittävä hoitamaan yhteyksiä kaukana sijaitsevaan omaan vaalipiiriin, käy urakka ennenpitkää ylivoimaiseksi. Koska Kataisen perhe asuu Espoossa, on luontevaa, että hän asettuu kansanedustajaehdokkaaksi Uudellamaalla.

Samanlaisen ratkaisun on aikanaan tehnyt keskustan puheenjohtajaksi tähyävä kuntaministeri Mari Kiviniemi, joka siirtyi Vaasan vaalipiiristä Helsinkiin. Ympäristöministeri Paula Lehtoniemi ei enää ensi vuonna pyri eduskuntaan Oulun vaalipiiristä, vaan Uudeltamaalta.

Oliko vaalipiirin vaihtamiseen myös muita syitä?

Toimittajat rakentavat mielellään poliittista draamaa. Aineksia on usein etsitty vänkäämällä eduskuntavaaleista pääministerin vaalia, joka kaiken lisäksi ratkaistaan etelän väkirikkaissa vaalipiireissä eli Helsingissä ja Uudellamaalla. Hyvässä muistissa ovat vuoden 1999 eduskuntavaalit, joissa kolmen suuren puolueen puheenjohtajat eli keskustan Esko Aho, kokoomuksen Sauli Niinistö ja SDP:n Paavo Lipponen olivat kaikki ehdolla Helsingin vaalipiirissä.

Ensi vuoden eduskuntavaaleihin tällaista asetelmaa tuskin syntyy. Tällä hetkellä tiedetään vain, että Katainen on ehdolla Uudellamaalla ja SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen Vaasan vaalipiirissä. Jos keskustan puheenjohtajaksi valitaan elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, hän ei vaihda Keski-Suomen vaalipiiriä Helsinkiin tai Uudellemaalle.

On selvää, että eduskuntavaaleissa puolueet pitävät tärkeinä suuria vaalipiirejä siitä yksinkertaisesta syystä, että niistä valitaan useita kansanedustajia. Suurin vaalipiiri on Uusimaa, josta vuoden 2007 eduskuntavaaleista valittiin 34 kansanedustajaa. Ensi vuoden vaaleissa luku nousee 35:een; menettäjänä on sattumalta Kataisen nykyinen vaalipiiri eli Pohjois-Savo, joka siis menettää yhden paikan.

Eduskuntavaaleja ei kuitenkaan voiteta yhdessä tai kahdessa vaalipiirissä, vaan voittoon tarvitaan koko maa. Pohjois-Savosta valitaan yhdeksän kansanedustajaa eikä puolueille ole samantekevää, miten nämä yhdeksän jakautuvat puolueittain.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.