Vuoksenmaa, aikamme sankari

Urheiluvedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa on ollut viimeiset pari viikkoa totokansan ykköspuheenaiheita. Vuoksenmaa ja kumppanit kuittasivat T75-raveista Kuoposta yli miljoonan euron jättipotin, mikä on lajissaan Suomen ennätys.

Normaalisti isojen rahojen voittajat pysyttelevät julkisuudessa hiljaa, mutta Vuoksenmaa on toista maata. Hän on raottanut pelistrategiaansa ja kertonut tietopankista, jonka materiaali auttaa yllätysvoittajien hakemisessa.

Amatöörin silmin ravihevonen arvaamaton luontokappale, jonka menestyksen ennakointi on täydellistä onnenrulettia. Eräät raksivat lapulle voittoputkessa juoksevaa, toiset ohjastajaa ja kolmannet luottavat hevosen sympaattiseen nimeen.

Kaikki nämä on kokeiltu, mutta sen verran olen oppinut, ettei mikään ei ole niin epävarma kuin pelirivin pankiksi valittu varma voittaja.

Ammattipelurin maailmassa menestys perustuu sattuman eliminointiin tai ainakin hallintaan niin, että suhteellinen etu peliasetelmassa siirtyy hänelle. Kun ravihevosen juoksuajat eri radoilla ja olosuhteissa oikaistaan ja yhdistetään tallivinkkeihin ja kengitystietoihin, niin syvällisen analyysin jälkeen kasassa on dataa, jolla on kaupallista arvoa.

Myös Vuoksenmaa on kaupallistanut vedonlyönnin vihjepalvelunsa. ESBC:n suosituksilla pelaajien väitetään saavan takaisin 140 prosenttia sijoitetusta pääomasta, kun muuten keskiarvo jää 55 prosenttiin.

Alaskan kultaryntäyksissä todennäköisimpiä voittajia olivat hakkujen ja dynamiitin myyjät. Vuoksenmaan varsinaiselle bisnekselle miljoonan ravipotti onkin erinomaista mainosta.

Aikoinaan koulussa todennäköisyyslaskenta oli matematiikan osa-alue, johon en viitsinyt perehtyä syvällisesti. Yhtälöitä, derivaattoja ja niiden geometrisia kuvaajia oli hauska ratkaista, koska oikea lopputulos oli yleensä mahdollista varmistaa myös koetilanteessa.

Sattuman sotkeminen peliin on myrkkyä puhtaan matematiikan kauneuteen ihastuneelle. Todellisessa elämässä sattumamuuttujan merkitys on kuitenkin suurempi kuin moni ymmärtää.

Joskus astuminen suojatielle voi olla loppuelämän kannalta kohtalokas virhe. Samoin harhautuminen tuoreen ihastuksen perässä yökerhosta jatkoille – se voi olla elinikäinen virhe tai onnenpotku.

Elämä on loputon sarja tienhaaroja, joista hylätyn reitin perään on turha haikailla jälkikäteen. Vertaus voi olla ontuva, mutta jollakin rujolla tapaa elämä on sukua totolipukkeelle, johon haarukoidaan peräkkäisten lähtöjen voittajia.

Aikamme sankarina Vuoksenmaa tarjoaa tarjoaa näkökulman ahneuden ajan yhteiskuntaan. Menestys elämässä perustuu nokkeluuteen ja pelaamiseen isoilla panoksilla.

Myös menestyksen resepti on poimittavissa totopelin todennäköisyyksistä. Pelureiden valtavirtaa peesaamalla kädessä voi olla voittajalappu, mutta kerroin peittää hädin tuskin sijoitetut rahat.

Vuoksenmaan hengenheimolaiset pelaavat valtavirtaa vastaan ja hakevat määrätietoisella hajautuksella yllätyskertoimia. Menestyvän pelurin onkin parasta olla yksinäinen susi, sillä joukossa tyhmyys tiivistyy.

Havainnollisesta esimerkistä käy lotto, jonka yleisimmin pelattuja rivejä kierroksesta toiseen ovat numerot 1-7. Vaikka kyseiselle riville sattuisi joskus päävoitto, niin miljoonista liikenisi yksittäisille voittajille muutamia kymppejä. Voi mikä itku ja poru siitä nousisikaan!

Oman tiensä kulkijaa eivät pienet voitot kiinnosta pelissä eikä elämässä muutenkaan. Jättipotti tulee, jos on tullakseen, ankaralla työllä ja näkemyksellä. Eikä onni ole siinäkään pahitteeksi.

Kirjoittaja on Savon Sanomien taloustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.