Vuoroin rikkaana

Nousukausi vaurastutti ennen kokemattomalla tavalla niitä suomalaisia, joilla oli sijoittaa rahojaan arvoaan kasvattaneisiin pörssiosakkeisiin tai jotka saattoivat ottaa ansionsa kevyesti verotettuina pääomatuloina. Tavalliset palkansaajat katsoivat pahastuneina sivusta pääomatulojen erilaista verokohtelua. Myös monet poliitikot liittyivät arvostelijoihin, mutta eivät kuitenkaan saaneet muutetuksi puheitaan teoiksi.

Nyt maassa ja maailmalla eletään taantuman tunnelmissa. Yritykset kertovat päivittäin uusista irtisanomisista ja lomautuksista. Pörssiyrityksiin sijoittaneet ovat joutuneet voimattomina toteamaan, miten kurssilasku on syönyt heidän laskennallisesta varallisuudestaan puolet tai jopa sen yli. Vanhaa sosialistista sanontaa lainaten "porvarit nukkuvat nyt huonosti".

Lomautukset ja irtisanomiset koettelevat kovasti myös niiden kohteiksi joutuvia palkansaajia. Sen sijaan niillä palkkatyöläisillä, jotka saavat jatkaa normaalisti työntekoaan, menee nyt taantumasta huolimatta harvinaisen hyvin. Veronmaksajain keskusliiitto on laskenut palkansaajien ostovoiman kasvavan tänä vuonna peräti 4,6 prosentilla eli kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna, joka oli vielä vanhaa hyvää aikaa. Ostovoimaa lisäävät palkankorotusten ohella erilaiset veronkevennykset ja inflaation hidastuminen.

Mihin tavallisten palkansaajien pitäisi sijoittaa kasvavat nettotulonsa? Pääomilla pelaavat suosittelevat tietenkin sijoittamista pörssiosakkeisiin, jotka ovat nyt historiallisen alhaalla. Poliitikot taas toivovat, että kaikki ylimääräinen pantaisiin kulutukseen, jotta yrityksillä riittäisi töitä. Pääosan lisätuloista vievät kuitenkin sähköyhtiöt, jotka korottavat taksojaan suhdanteista riippumatta ja aina inflaatiota enemmän.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.