Vuoroin rikkaana

Nousukausi vaurastutti ennen kokemattomalla tavalla niitä suomalaisia, joilla oli sijoittaa rahojaan arvoaan kasvattaneisiin pörssiosakkeisiin tai jotka saattoivat ottaa ansionsa kevyesti verotettuina pääomatuloina. Tavalliset palkansaajat katsoivat pahastuneina sivusta pääomatulojen erilaista verokohtelua. Myös monet poliitikot liittyivät arvostelijoihin, mutta eivät kuitenkaan saaneet muutetuksi puheitaan teoiksi.

Nyt maassa ja maailmalla eletään taantuman tunnelmissa. Yritykset kertovat päivittäin uusista irtisanomisista ja lomautuksista. Pörssiyrityksiin sijoittaneet ovat joutuneet voimattomina toteamaan, miten kurssilasku on syönyt heidän laskennallisesta varallisuudestaan puolet tai jopa sen yli. Vanhaa sosialistista sanontaa lainaten "porvarit nukkuvat nyt huonosti".

Lomautukset ja irtisanomiset koettelevat kovasti myös niiden kohteiksi joutuvia palkansaajia. Sen sijaan niillä palkkatyöläisillä, jotka saavat jatkaa normaalisti työntekoaan, menee nyt taantumasta huolimatta harvinaisen hyvin. Veronmaksajain keskusliiitto on laskenut palkansaajien ostovoiman kasvavan tänä vuonna peräti 4,6 prosentilla eli kolme kertaa enemmän kuin viime vuonna, joka oli vielä vanhaa hyvää aikaa. Ostovoimaa lisäävät palkankorotusten ohella erilaiset veronkevennykset ja inflaation hidastuminen.

Mihin tavallisten palkansaajien pitäisi sijoittaa kasvavat nettotulonsa? Pääomilla pelaavat suosittelevat tietenkin sijoittamista pörssiosakkeisiin, jotka ovat nyt historiallisen alhaalla. Poliitikot taas toivovat, että kaikki ylimääräinen pantaisiin kulutukseen, jotta yrityksillä riittäisi töitä. Pääosan lisätuloista vievät kuitenkin sähköyhtiöt, jotka korottavat taksojaan suhdanteista riippumatta ja aina inflaatiota enemmän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.