Vuoropuhelu ehkäisee rasismia ja radikalisoitumista

Kun äärimuslimit tekevät terrori-iskuja maailmalla, kysyy media usein Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin Anas Hajjarin mielipidettä. Hänen osansa on tässä kohtaa epäkiitollinen ja epäreilu. Savon Sanomien haastattelussa (8.2.) Hajjar muistuttaa, että islam tulee rauhaa merkitsevästä sanasta ja uskonto kieltää henkirikokset. Ääriajattelijat poimivat hänen mukaansa Koraanista sanoja lauseiden välistä ja unohtavat pyhän kirjan kokonaisviestin. He ovat radikalisoituneet tyypillisesti sosiaalisen median ja eristäytymisen kautta.

Hajjar on toimessaan edistänyt aktiivisesti muslimien ja muun yhteiskunnan vuoropuhelua. Islamilainen yhdyskunta on myös mukana Radinet-hankkeessa, joka auttaa niin äärioikeistolaisia ja -vasemmistolaisia kuin uskonnollisia radikaaleja irti väkivaltaisesta ääriajattelusta.

Imaamin arvio vastaa sisäministeriön tiistaina julkistamaa väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsausta. Siinäkin todetaan, että jihadismin ideologia rikkoo useita islamin sääntöjä. Tyypillisesti se julistaa valtavirran islamin kannattajat vääräuskoisiksi ja oikeutetun väkivallan kohteiksi.

Viime vuonna Eurooppaan suuntautunut turvapaikanhakijoiden aalto johtui suurelta osin paosta terroristijärjestö Isisin vaikutusalueelta. Muslimien omana valtiona esiintyvä kalifaatti ei houkuttanut tavallisia muslimeja. Nyt tiedetään, että hädänalaisten valtavan joukon mukana tuli myös tulevia terroristeja. Sisäministeriö kuitenkin muistuttaa, että Isis liioittelee heidän uhkaansa propagandassaan.

Suomen viranomaiset ovat tunnistaneet noin 80 Suomesta Syyrian, Irakin tai Somalian konfliktialueille lähtenyttä vierastaistelijaa. Suojelupoliisilla on noin 350 terrorismin torjunnan kohdehenkilöä. Suomessa asuu tällä hetkellä kansalaisina, oleskeluluvalla tai turvapaikanhakijoina lähes 100 000 muslimia. On tolkutonta leimata koko ihmisjoukkoa alle puolen prosentin mahdollisista tekemisistä, mutta juuri näin karkeasti rasismin logiikka toimii.

Suojelupoliisi pitää tuoreessa arviossaan terrori-iskujen uhan tason Suomessa ennallaan. Erikoistutkija Pekka Hiltunen tarkentaa Ilta-Sanomissa (7.2.), että tilanne on vakavoitunut syksystä 2015, mutta on yhä tuolloisen arvion raameissa. Seurattavien määrä on kasvanut odotetusti maahantulijoiden määrän mukana. Islamistista propagandaa on alettu julkaista myös suomeksi. Isisin heikentyessä se kohdistaa kampanjointia Eurooppaan ja henkilöille, joilla ei ole yhteyksiä järjestön ytimeen.

Sisäministeriö muistuttaa, että maahantulijoiden radikalisoitumista voidaan ehkäistä inhimillisellä kohtelulla ja onnistuneella kotouttamisella. Sitä vastoin toimettomuus, työttömyys ja perheenyhdistämisen vaikeudet voivat lisätä pettymystä suomalaista yhteiskuntaa kohtaan. Muukalaisvastaisuus vahvistaa kielteisiä kokemuksia. Ensimmäinen askel rasismin ja vihapuheen torjunnassa on yksinkertaisesti kuunnella tulokkaita. Aito dialogi poistaa ennakkoluuloja, jotka perustuvat yleistyksiin ja suoranaisiin valheisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vereslihalla

Sote-palvelujen järjestämisessä liikaa vaihtelua

Hallituksen on kannettava vastuunsa turvallisuudesta

Uusi hallitus tarvitsee vahvan alun

Pohjoinen lämpeni ja poro nääntyi nälkään

Vastakkainasettelun ilmapiirissä on kiky-lisää

Kalakukon nimisuoja ei toimi toivotusti

Osataanko yhteisöllisyyttä arvostaa ja johtaa?

Hyvä elämä, armelias kuolema, mielellään ei jäisen vuoren huipulla

Venäjän urheilu ei pääse irti suhmuroinnista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.