Vuosisatojen päähän

Politiikassa pitäisi varoa asettamasta kovin täsmällisiä aikatavoitteita. Pisimmälle viedyt poliittiset lupaukset ovat yltäneet aina tuhanteen vuoteen saakka. Useampikin itsevaltias on julistanut panneensa alulle "tuhatvuotisen valtakunnan", mutta toistaiseksi yksikään niistä lupauksista ei ole toteutunut. Esimerkiksi Adolf Hitlerin mainostaman arjalaisen yli-ihmisvaltion tuhat vuotta vilahtivat ohi kahdessatoista vuodessa.

Miten meidän pitää suhtautua Venäjän uuteen presidenttiin, joka sanoo maansa pysyvän presidenttijohtoisena demokratiana "vuosikymmeniä ellei jopa vuosisatoja"?

Historia on näyttänyt, miten vuosikymmenessäkin ehtii tapahtua suuria. Ensimmäiset Romanov-sukuiset tsaarit nousivat Venäjän valtaistuimelle 1600-luvulla, joten heidän valtakaudelleen ehti tuolla vuoden 1917 vallankumousiin mennessä pituutta kolmisen sataa vuotta. Ikuiseksi tarkoitettu proletariaatin diktatuuri romahti seitsemässä vuosikymmenessä.

Nopean tiedonvälityksen globaalissa maailmassa muutokset tapahtuvat vuosi vuodelta sukkelammin. Ei tarvita kuin yksi suuren luokan kansainvälinen poliittinen kriisi tai maailmantalouden romahdus, kun vanhat totuudet menettävät merkityksensä ja uusi aika vaatii tekemään aivan uudenlaisia ratkaisuja.

Venäjän tämänhetkinen yhteiskunnallinen vakaus perustuu paljolti siihen, että öljyn, maakaasun, mineraalien ja muiden raaka-aineiden rajut hinnannousut ovat tuoneet maalle ennennäkemättömän vaurauden. Vladimir Putinilla ja Dmitri Medvedevillä on ollut sitä, mitä heidän edeltäjältään Boris Jeltsiniltä puuttui: rahaa. Sillä on hyvä pönkittää valtion ja kansakunnan itsetuntoa.

Kaikesta huolimatta nuori presidentti otti melkoisen riskin ryhtyessään puhumaan vuosien sijasta vuosisadoista. Tämä ei ole poliittinen kannanotto, vaan puhdasta tilastotiedettä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.