Ydinkysymyksen aika

Suomen energiahuollon tulevaisuudesta on kannettu viime aikoina suurta huolta ilman, että kyetty tekemään vielä todellisia ratkaisuja, jotka turvaavat keskeisen energian, sähkön, saatavuuden kaikissa oloissa.

Pikku hiljaa maan poliittinen johto pannaan kuitenkin sananmukaisesti ydinkysymyksen eteen. Keskiviikkona pyysi alueellisten energiayhtiöiden ja saksalaisen energiajätin E.ON:in perustama Fennovoima valtioneuvostolta periaatepäätöstä uuden ja samalla ensimmäisen ydinvoimalansa rakentamisesta. Voimala olisi kuudes Suomessa, ja jo aiemmin on Teollisuuden Voima ilmaissut halunsa samaiseen hankkeeseen. Eikä kahta kolmannetta: todennäköistä on, että myös Fortum jättää myöhemmin tänä vuonna oman hakemuksensa uudesta ydinvoimalasta.

Kansalaisten elintason kasvu ja yhteiskunnan jatkuva teknistyminen nostavat väistämättä sähkönkulutusta. Joittenkin mielestä tulevaisuus turvataan säästämällä, mutta se ei ole realismia. Kokemus on osoittanut myös, että pohjoismainen sähköpörssi tai sähköntuonti Venäjältä eivät takaa suomalaisten sähkönsaantia kaikissa oloissa eikä eteenkään silloin, kun tarve on suurin: talven tulipalopakkasilla.

Ydinsähkö on edullista tuottajilleen, ja kaikki uuden atomivoimalan rakentajat kykenevät toteuttamaan miljardihankkeensa ilman julkista rahoitusta. Fennovoiman ei ole helppoa tunkea itseään TVO:n ja Fortumin apajille, mutta yksi vahva etu yhtiöllä on puolellaan: uutena merkittävänä toimijana se toisi kaivattua kilpailua sähkömarkkinoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.