Ydintä ei saa unohtaa

Eduskunnan perustuslakivaliokunta sai keskiviikkona valmiiksi odotetun ratkaisun. Valiokunnan mielestä pääministeri Jyrki Katainen ei rikkonut lakia tilatessaan tulevaisuusselonteon filosofi Pekka Himaselta.

Valiokunnan yksimielisen päätöksen saattoi ennakoida jo siinä vaiheessa, kun se sai asian käsiteltäväkseen kahdeksan perussuomalaisen ja kahden vasenryhmän kansanedustajan tekemän muistutuksen vuoksi. Muistutus tehtiin poliittisin perustein, vaikka muuta tietysti väitetäänkin.

Ei pidä kuitenkaan unohtaa koko jupakan ydintä. Perustuslakivaliokuntakin totesi, että Kataisen aktiivisuus oli ratkaisevan tärkeää, jotta tutkimus sai rahoitusta. Rahaa tuli Sitralta, Suomen Akatemialta ja Tekesiltä, joiden johtajat Katainen kutsui keskustelemaan asiasta.

Siinä ei ollut mitään laitonta, mutta ei suinkaan ole tavallista, että pääministeri lähtee neuvottelemaan yksittäisen tutkimuksen rahoituksesta. Rahoituspäätökset tehtiin muodollisen itsenäisesti, mutta olisiko niitä tehty ilman Kataisen aktiivisuutta? Sopii sitä ainakin epäillä.

Katainen tavallaan avasi yhdelle tutkijalle takaoven. Muut tutkijat joutuivat pyrkimään sisään etuovesta ilman vaikutusvaltaista saattajaa. Ei ole mikään ihme, että niukoista tutkimusrahoista kamppailevat tutkijat ovat vihaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.