Ydintä ei saa unohtaa

Eduskunnan perustuslakivaliokunta sai keskiviikkona valmiiksi odotetun ratkaisun. Valiokunnan mielestä pääministeri Jyrki Katainen ei rikkonut lakia tilatessaan tulevaisuusselonteon filosofi Pekka Himaselta.

Valiokunnan yksimielisen päätöksen saattoi ennakoida jo siinä vaiheessa, kun se sai asian käsiteltäväkseen kahdeksan perussuomalaisen ja kahden vasenryhmän kansanedustajan tekemän muistutuksen vuoksi. Muistutus tehtiin poliittisin perustein, vaikka muuta tietysti väitetäänkin.

Ei pidä kuitenkaan unohtaa koko jupakan ydintä. Perustuslakivaliokuntakin totesi, että Kataisen aktiivisuus oli ratkaisevan tärkeää, jotta tutkimus sai rahoitusta. Rahaa tuli Sitralta, Suomen Akatemialta ja Tekesiltä, joiden johtajat Katainen kutsui keskustelemaan asiasta.

Siinä ei ollut mitään laitonta, mutta ei suinkaan ole tavallista, että pääministeri lähtee neuvottelemaan yksittäisen tutkimuksen rahoituksesta. Rahoituspäätökset tehtiin muodollisen itsenäisesti, mutta olisiko niitä tehty ilman Kataisen aktiivisuutta? Sopii sitä ainakin epäillä.

Katainen tavallaan avasi yhdelle tutkijalle takaoven. Muut tutkijat joutuivat pyrkimään sisään etuovesta ilman vaikutusvaltaista saattajaa. Ei ole mikään ihme, että niukoista tutkimusrahoista kamppailevat tutkijat ovat vihaisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.