Ydinvoima ei ole ratkaisu, vaan iso osa ongelmaa

Suomessa rakennetaan viidettä ydinvoimalaa ja suunnitellaan täyttä päätä seuraavia. Viime torstaina sekä Fortum että Teollisuuden Voima ilmoittivat lähiaikoina jättävänsä hallitukselle hakemuksen ydinvoimalan rakentamisesta. Samaan aikaan myös saksalaisen energiajätti E.ON:in vetovastuulla toimiva sympaattisen kotimaiselta kalskahtava Fennovoima selvittää ydinvoimalalleen sijaintipaikkaa neljällä paikkakunnalla.

Energia-asioista vastaava elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ehätti jo tuoreeltaan linjaamaan, että tällä vaalikaudella voidaan antaa lupa enintään yhdelle uudelle ydinvoimalalle. Sekin olisi vahingollista. Pekkarinen aivan oikein painottaa, että ydinvoima vie tilaa uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistavoitteilta, joihin olemme sitoutuneet.

Ydinvoiman lisärakentamista perustellaan kasvavalla sähköntarpeella - ja mikä harmillisinta - ilmastonmuutoksella.

Sähkön tarve kasvaa ensi vuosikymmenellä tämän hetken ennusteiden mukaan hitaammin kuin aiemmin on arveltu. Ydinvoimasta ei ole ratkaisuksi ilmastonmuutoksen torjumiseen, koska se vastoin laajalti levinnyttä virhekäsitystä tuottaa hiilidioksidipäästöjä, kaiken muun pahan lisäksi.

Kun tarkastellaan koko tuotannon elinkaarta, ydinvoiman päästöt ovat jo nyt noin kolmasosan maakaasulla tuotetun sähkön päästöistä. Kun uraanivarat ehtyvät, myös louhinnassa syntyvät päästöt lisääntyvät.

OECD:ssä on arvioitu, että nykyiseen verrattuna kaksinkertaisella hinnalla voidaan tuottaa uraania 30 vuodeksi nykykulutuksella.

Ydinvoiman tuotanto olisi kuitenkin moninkertaistettava nykyisestä, jotta sillä voisi olla edes kohtuullinen rooli ilmastonmuutoksen torjumisessa. Uraani ei yksinkertaisesti riitä: jopa energiateollisuuden oma maailmanlaajuinen yhteiselin World Energy Council on arvioinut, että ydinvoiman muutaman prosentin osuus maailman energiantuotannosta laskee seuraavina vuosikymmeninä.

Halpa ydinsähkö ei kannusta säästöä

Tulevassa yhteiskunnassa energiaa on käytettävä huomattavasti nykyistä säästeliäämmin. Vaikka ydinvoimala on kallis rakentaa, on ydinsähkö edullista käyttää. Siksi ydinvoima ei kannusta energiatehokkuuden parantamiseen, mikä on välttämätöntä ilmastomuutoksen pysäyttämiseksi.

Uusiutuvan energian markkinat kasvavat huimaa vauhtia, ja päästökauppa voimistaa kehitystä. Nyt tehtävät investoinnit vaikuttavat siihen, millainen jalansija suomalaisilla yrityksillä on maailmanmarkkinoilla kymmenen vuoden kuluttua.

Ydinvoiman lisärakentaminen syö kotimarkkinoita kestäviltä energiaratkaisuilta ja vaikeuttaa alan suomalaisyritysten vientiä. EU:n komission Suomelle esittämä uusiutuvan energian kulutuksen lisääminen vajaalla 10 prosenttiyksiköllä 38 prosenttiin on täysin mahdollinen saavuttaa.

Uusiutuvien energioiden käyttö on tutkimusten mukaan Suomessa mahdollista lisätä yli 40 prosenttiin. Tämä edellyttää energiankulutuksen kasvun pysäyttämistä ja taittamista vuoden 2006 tasolle. Halpa ydinsähkö vie pohjan pois rakenteiden muutokselta ja tavoitteet jäävät saavuttamatta.

Ydinvoima ei ole isänmaallista

Ydinvoiman suosiminen ei ole isänmaallista, sillä enemmän ydinvoimaa tarkoittaa vähemmän työpaikkoja. Ydinvoimalan suunnittelu ja rakentaminen työllistävät Suomessa hyvin vähän suomalaisia, sillä teknologinen osaaminen alalla on ranskalaista, saksalaista, japanilaista ja työmaalla on paljon vierastyöläisiä.

Valmistuttuaan ydinvoima painaa sähkön hintaa alas. Siten ydinvoima vie kannattavuutta muilta energiamuodoilta ja raivaa tieltään myös kotimaisia, paljon työllistävämpiä energialähteitä. Hajautettu energiantuotanto hajauttaisi työpaikat eri puolille maatamme. Erityisen haitallista ydinvoima on Itä-Suomen vinkkelistä, sillä puun energiakäyttö kärsii ydinvoiman tapaisesta markkinahäiriköstä.

Köyhien maiden energiaratkaisut riippuvat pitkälti rikkaissa maissa tehdyistä valinnoista. Vauraana teollisuusmaana Suomella on velvollisuus satsata sellaiseen energiateknologiaan, jota voidaan turvallisesti soveltaa kaikkialla riippumatta valtioiden poliittisesta vakaudesta, luonnonoloista tai taloudellisista resursseista. Ydinvoima ei ole globaali vastaus ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Riskit ovat isot ja monet

Ydinvoimaan kielteisesti suhtautuville ydinvoiman lisärakentamista enteilevät uutiset ovat karmea painajainen: on kuin ydinvoimaan liittyvät ongelmat olisivat kokonaan unohtuneet. Ne on siis syytä kerrata.

Ydinvoimaan liittyy aina onnettomuuden riski. Kaikista sähköntuotantolaitoksista vain ydinvoimala voi aiheuttaa suurkatastrofin. Vaikka ydinvoimalan turvajärjestelmiä kehitettäisiin yhä paremmiksi, jää silti mahdollisuus, että inhimillinen tekijä aiheuttaa vakavan ydinonnettomuuden tavalla, jota ei osattu odottaa.

Ydinpolttoaineen tuotanto on haitallista. Tarvitaan tonni uraanimalmia, jotta saataisiin aikaan puoli kiloa ydinvoimalan polttoainetta.

Suurin osa malmista jää jätteeksi, joka radioaktiivisena saastuttaa maaperää ja vesistöjä. Usein tämä tapahtuu alkuperäisväestöjen asuttamilla alueilla. Uraanin rikastamoilta pääsee vesistöihin myrkyllisiä ja radioaktiivisia aineita. Eettinen kuluttaja ei valitse ydinvoimalla tuotettua sähköä.

Jätteet jäävät 10 000 seuraavalle sukupolvelle. Vaikka ydinvoimala toimisi moitteettomasti, se tuottaa vaarallista jätettä, jonka säilytystä ei ole ratkaistu kestävällä tavalla.

Käytetyn ydinpolttoaineen radioaktiivisuus on laskenut alkuperäisen uraanimalmin tasolle vasta 200 000 vuoden kuluttua. Se, että ydinjätteitä on jo tuotettu, ei ole oikeutus ydinvoiman lisärakentamiselle.

Ydinvoimalla kytkös joukkotuhoaseisiin

Ydinvoiman siviili- ja sotilaallinen käyttö edellyttää samaa tietotaitoa. Molemmissa käytetään samaa raaka-ainetta, rikastettua uraania. Toista ydinaseiden raaka-ainetta plutoniumia syntyy ydinvoiman siviilikäytön sivutuotteena. Tehokkain työkalu ydinaseiden leviämisen ehkäisyssä on ydinvoimasta luopuminen.

Jos ydinvoimahakemuksia ilmaantuu hallituksen pöydälle, ne tulee tietysti käsitellä asianmukaisesti. Vihreät eivät missään tilanteessa hyväksy ydinvoiman lisärakentamista, koska pidämme hankkeita vahingollisina. Edustajamme niin hallituksessa kuin eduskunnassakin tulevat esittämään jokaisen hakemuksen hylkäämistä ja äänestävät hankkeita vastaan.

Vihreiden kanta on ennallaan: olemassa olevastakin ydinvoimasta on luovuttava asteittain.

Kirjoittaja on oikeusministeri Tuija Braxin erityisavustaja (vihr.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoitoalan vetovoimaaon pakko parantaa

Lisää, lisää on liian helppo vastaus

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Leikkauskiistassa on järkevää etsiä sopua

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.