Ydinvoimaa uusin silmin

Britannian pääministeri Margaret Thatcher piti kovan puheen ilmaston lämpenemisestä YK:ssa vuonna 1989. Rautarouva vaati pysäyttämään ilmakehän tuhoamisen. Fossiilisten polttoaineiden ilmastopäästöt ovat kuitenkin kasvaneet ennätysvauhtia.

Kiina, Intia ja Brasilia kehittyvät. Ilmastokriisi pahenee.

Voiko pelastus olla ydinvoima, joka ei tuota pahamaineisia kasvihuone- ja pienhiukkaspäästöjä?

Vuonna 1986 yksi Tshernobylin ydinvoimalaitoksen reaktoreista räjähti asiantuntemattoman kokeen päätteeksi. Toiseksi pahin onnettomuus sattui 2011, kun tsunami aiheutti Fukushiman kolmen vanhentuneen reaktorin osittaisen sulamisen.

Ympäristöjärjestöt, media ja poliitikot reagoivat. Saksa päätti ajaa alas ydinvoimansa, mikä on lisännyt hiilenpolttoa. Suomessa vihreät uhkaa siirtyä oppositioon, jos Fennovoiman ydinvoimalupa tuodaan uudelleen eduskuntaan.

Verkkovideopalvelu Netflixin Pandora’s promise -dokumentti avaa toisen näkökulman. Monet ympäristöliikkeen jäsenet ovat tehneet täyskäännöksen. He pitävät ydinvoimaa ratkaisuna, joka sytyttää valot sekä mahdollistaa koulut ja klinikat pimeisiinkin maailman kolkkiin.

Aurinko- ja tuulivoima yleistyvät nopeasti, mutta niiden osuus on pieni. Suomalainen teollisuus ei pyöri aurinkoenergialla.

Kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC katsoo, että uusiutuvan energian lisäksi tarvitaan ydinvoimaa sen turvallisuus-, rahoitus- ja jäteriskeistä huolimatta.

Energiankulutus voi kaksinkertaistua yhdessä sukupolvessa ja 3–4-kertaistua vuosisadan loppuun mennessä. Maailma tarvitsee mahdollisimman puhdasta energiaa, mutta kivihiilen poltto kasvaa nopeimmin.

Polttoon perustuva energiantuotanto ja liikenteen aiheuttamat pienhiukkaset tappavat noin kolme miljoonaa ihmistä vuodessa. Suomessa ne aiheuttavat 1300–1800 ennenaikaista, lähinnä sydänperäistä kuolemaa. Suomalaiset pelkäävät eniten elintarvikkeiden lisäaineita, vaikka niiden vaarallisuutta ei ole tieteellisesti todistettu.

Jos hiilenpolton kuolemia kuvataan kerrostalolla, ydinvoiman kuolonuhrit jäävät pannukakuksi. Kuolintilastoissa ydinvoima on toiseksi turvallisin energiamuoto tuulivoiman jälkeen.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Tshernobyl tappoi 56 ihmistä vajaassa 20 vuodessa. Pääosa oli raivaustöihin komennettuja miehiä.

Radioaktiivinen jodi aiheutti noin 5000 lapsen kilpirauhassyövän lähinnä Ukrainassa ja Valko-Venäjällä. Ympäristöterveyden emeritusprofessori Jouko Tuomisto on todennut, että niistä kuolemaan johti muutama kymmenen eli alle prosentti.

Lähes kaikki nämä syövät olisi voitu estää. Viranomaiset yrittivät kiistää onnettomuuden, minkä vuoksi joditabletteja ei jaettu eikä maitoa kielletty juomasta.

Hoitona syöpään on kilpirauhasen poisto ja loppuiän hormonihoito. Tuomisto ei usko uusiin syöpäkuolemiin Tshernobylin vuoksi. Fukushiman säteilyn puolestaan ei ole raportoitu tappaneen ketään.

Tuomisto kehottaa vertailemaan energiamuotojen haittoja. Villeimmätkään ennusteet Tshernobylin syövistä eivät pääse lähellekään fossiilisten polttoaineiden aiheuttamia kuolemia. Hajautetusta puunpoltosta tulee valtavasti syöpää aiheuttavia aineita. Isoissa voimaloissa hiukkaspäästöjä hillitään katalysaattoreilla.

Ranska tuottaa 80 prosenttia sähköstään ydinvoimalla, mutta kaikki kertynyt ydinjäte on varastoitu yhden rakennuksen lattian alle.

Ydinkysymys ei ole ydinjätteen haudan syvyys vaan se, millaista maailmaa pyrimme suojelemaan 10000 vuoden kuluttua?

Neljännen sukupolven ydinreaktorit kierrättävät polttoainetta ja ne sammuttavat häiriötilanteessa itsensä. Ne eivät ole Tshernobylin kaltaisia pommeja.

Ydinvoima ei olekaan meille tuhoksi.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.