Ydinvoimaloissa pelottaa myös hinta

Ydinvoimassa ei pelota tavallista kansalaista vain käytetyn polttoaineen, uraanin, suunnaton vaarallisuus. Yhtä suureksi peloksi on muodostumassa uusien ydinvoimaloidensuunnaton hinta, joista Lappeenrannan teknillinen yliopisto julkisti kuluneella viikolla uusia laskelmia.

Pyhäjoelle uutta voimalaa puuhaava Fennovoima on arvioinut julkisuudessa hankkeensa hinnaksi neljästä kuuteen miljardiin euroa, mikä sekin on iso raha. Nyt lappeenrantalaiset puhuvat jopa yhdeksästä miljardista eurosta. Käytännössä se tarkoittaisi jopa hinnan tuplaantumista.

Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavainen kiirehti leimaamaan lappeenrantalaisten hinta-arvion ”tolkuttomaksi” ja varoitti, ettei kenenkään pidä käyttää ”lähtömateriaalina arvioitaessa Fennovoiman hanketta”.

Kumpaa kansalaiset uskovat – Lappeenrannan teknillistä yliopistoa vai Pyhäjoen voimalan rakennuttajia? TVO:n Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan aikataulun viivästyminen vuosilla ja siitä aiheutunut kustannusten nousu ovat näyttäneet havainnollisesti, että ydinvoimaa rakennettaessa on varauduttava kaikkiin mahdollisiin yllätyksiin ja että köyhän ei edes kannata haaveilla rikastuvansa joskus halvaksi sanotun ydinsähkön avulla.

Muutamat Fennovoiman omistajat ovat luopuneet jo osakkuudestaan ennen lappeenrantalaisten laskelmia. Ei olisi ihme, että ainakin monissa osakaskunnissa vuodenvaihteessa aloittavat uudet luottamusmiehet haluavat miettiä uudelleen mukaanlähdön hintaa ja järkevyyttä.

Uutta on lappeenrantalaisten laskelmissa, että jopa kalliiksi tiedetty tuulivoima olisi uusien ydinvoimaloiden sähköä halvempaa. Näillä kahdella sähköntuotantotavalla on vain se merkittävä ero, että ydinvoimalat rakennetaan pääsääntöisesti omistajayhtiöiden omalla riskillä, kun taas tuulivoima saa runsasta tukea yhteiskunnalta.

Mitä energiakeskusteluun tulee ylipäätään, on se jumiutunut Suomessa varsin tiukkaan eipäs-juupas -tilaan. Ei ydinvoimaa, ei vesivoimaa, ei turvevoimaa! Näin on kansanliike toisensa perään julistanut julkisuudessa ja saanut aina myös vastakaikua joltain taholta.

Samanaikaisesti ovat maailman energiamarkkinat muuttumassa aivan olennaisesti. Maailman suurin energiasyöppö Yhdysvallat on ryhtynyt hyödyntämään runsaita kiveen sitoutuneita öljyvarantojaan ja tulee näin muutaman vuoden kuluttua omavaraiseksi energiahuollossaan. Koko maailmanpolitiikka menee uusiksi, kun USA:n talous ja menestys eivät ole enää kiinni Lähi-idän tulenaroista öljykentistä.

USA:n esimerkin mukaan olisi korkea aika tarkastella myös Suomen energiahuoltoa selkeistä kansallisista lähtökohdista. Miten pitkään Suomella on varaa jättää hyödyntämättä vesivoiman tuottamisen mahdollisuuksia, miten pitkään on varaa ylenkatsoa uusiutuvia turvevaroja? Jos ja kun Suomi elää viennistä, se ei onnistu ilman riittävää ja edullista sähköenergiaa.

Vesivoimayhtiöt ovat kaivaneetkin taas esille suunnitelmansa tarvittavista allasalueista. Ajat muuttuvat, joten luonnollista olisi, että asenteitakin voisi tarkistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.