Yhä avoin ja moniarvoinen

Tänään J. V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivänä käydään suomalaisuuden sisällöstä vilkkaampaa keskustelua kuin aikoihin. Erityisesti perusporvarihallituksen neuvottelut ohjelmastaan herättävät pelkoja, että maamme muuttuu arvokonservatiiviseksi ja sulkeudumme ulkomaailmalta.

Suomi on näihin päiviin asti ollut menestystarina hyvinvointiyhteiskunnasta, jonka keskeisiä arvoja ovat avoimuus, suvaitsevaisuus ja kansainvälisyys. Noista arvoista ei tule tinkiä jatkossakaan.

Maanantaina kohahdutti perussuomalaisen maahanmuuttokriitikon Juho Eerolan nimittäminen hallitusneuvottelujen maahanmuuttotyöryhmän johtoon. Eerolan näkemyksiä ryhmässä tasapainottaa kokoomuksen Juhana Vartiainen, joka on puolustanut työperäisen maahanmuuton lisäystä. Kokoomus ja keskusta ovat paljon vartijoina, jotta yhteiskuntamme säilyy avoimena.

Vähälle huomiolle on jäänyt esimerkiksi se, että keskustajohtaja Juha Sipilä pudotti takuulla konservatiiviset kristillisdemokraatit hallitusneuvotteluista. Sipilä haluaa kunnioittaa eduskunnan päätöstä tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Yhteiskunnallinen ilmapiiri kaipaa tällä hetkellä ripauksen suhteellisuudentajua. Aidosti moniarvoisessa yhteiskunnassa konservatiivit ja liberaalit pystyvät vuoropuheluun ja tiukan paikan tullen myös yhteistyöhön.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.