Yhä avoin ja moniarvoinen

Tänään J. V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivänä käydään suomalaisuuden sisällöstä vilkkaampaa keskustelua kuin aikoihin. Erityisesti perusporvarihallituksen neuvottelut ohjelmastaan herättävät pelkoja, että maamme muuttuu arvokonservatiiviseksi ja sulkeudumme ulkomaailmalta.

Suomi on näihin päiviin asti ollut menestystarina hyvinvointiyhteiskunnasta, jonka keskeisiä arvoja ovat avoimuus, suvaitsevaisuus ja kansainvälisyys. Noista arvoista ei tule tinkiä jatkossakaan.

Maanantaina kohahdutti perussuomalaisen maahanmuuttokriitikon Juho Eerolan nimittäminen hallitusneuvottelujen maahanmuuttotyöryhmän johtoon. Eerolan näkemyksiä ryhmässä tasapainottaa kokoomuksen Juhana Vartiainen, joka on puolustanut työperäisen maahanmuuton lisäystä. Kokoomus ja keskusta ovat paljon vartijoina, jotta yhteiskuntamme säilyy avoimena.

Vähälle huomiolle on jäänyt esimerkiksi se, että keskustajohtaja Juha Sipilä pudotti takuulla konservatiiviset kristillisdemokraatit hallitusneuvotteluista. Sipilä haluaa kunnioittaa eduskunnan päätöstä tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Yhteiskunnallinen ilmapiiri kaipaa tällä hetkellä ripauksen suhteellisuudentajua. Aidosti moniarvoisessa yhteiskunnassa konservatiivit ja liberaalit pystyvät vuoropuheluun ja tiukan paikan tullen myös yhteistyöhön.