Yhden puolueen maa

Julkisesta keskustelusta päätellen Suomesta on tullut tänä kesänä yhden puolueen maa. Tuo puolue on tietenkin keskustapuolue. Perinteisesti maassa on ollut myös muita puolueita, mutta viime viikkoina niistä ei ole näkynyt tai kuulunut juuri mitään mainintoja.

Poliittisista tempuista syytetyn keskustan rinnalta ne ovat väistyneet yhteiskunnallisiksi hyväntekeväisyysjärjestöiksi, jotka tekevät pyyteetöntä ja palkatonta työtä kaikkien kansalaisten hyväksi.

Puolueiden paikallisyhdistykset ovat muuttuneet hartauspiireiksi tai ompeluseuroiksi, joissa neulotaan lapasia Saharan eteläpuolisen Afrikan kovaosaisille lapsille syvän hiljaisuuden vallitessa, jottei maapallon ilmastoa rasitettaisi ylenmääräisen mielenliikutuksen aiheuttamalla kiivaalla hengityksellä.

Keskustan puoluesihteeri ja muu puolueen johtoväki olisi todennäköisesti voinut toimia varainhankinnassaan sivistyneemmin kuin mitä se on tehnyt.

On kuitenkin pelkkää hurskastelua luulla, että tarvittava raha sataisi muille puolueille mannana taivaalta. Jokainen puolue ja jokainen ehdokas joutuu vaalien edellä etsimään ystäviä, jotka ovat halukkaita auttamaan taloudellisesti yhteisissä pyrkimyksissä.

Suomen lähihistoriasta tiedetään, että keinot ovat olleet monenlaiset. Jos ystäviä ei ole löytynyt tarpeeksi kotimaasta, niitä on etsitty sumeilematta maan rajojen ulkopuolelta. Milloin on ojennettu pyytävää kättä itään, milloin länteen, ja usein on myös saatu.

Joka kerran keksitään, sitä aina arvellaan...

Keskustan kujanjuoksu on varmasti mukavata katseltavaa muille puolueille. Kilpailijaa vedetään päivästä toiseen kölin ali ilman, että itse tarvitsisi tehdä mitään. Kukapa ei nauttisi sellaisesta.

Mutta onko muiden puolueiden vaikeneminen tässä tilanteessa mieltä ylentävää? Jos minulta kysytään, niin ei. Rehellisyyden nimissä kaikkien puolueitten pitäisi kantaa vastuuta syntyneestä tilanteesta ja miettiä keinoja, miten salailu ja suoranainen vilppi kitketään puolueitten varainhankinnasta.

Puoluetukijärjestelmä luotiin aikanaan hillitsemään pahimpia puoluerahoituksen epäkohtia. Kun puolueille maksettiin yhteisistä varoista tietty summa kutakin kansanedustajaa kohti, ei puolueiden tarvinnut ruinata jokaista markkaa yrityksiltä tai yksityisiltä henkilöiltä.

Puoluetuki oli huomattava helpotus puolueille ja sillä oli tervehdyttävä vaikutus myös laajemminkin. Kaikkien mielestä ei ollut silti hyvä sekään, vaan erityisesti Veikko Vennamo käytti sitä poliittisena lyömäaseena "vanhoja puolueita vastaan".

Miksipä ei olisi käyttänyt, kun yhden tai vain muutaman kansanedustajan puolueena SMP sai isosta kakusta vain pieniä murusia. Jos SMP:llä olisi ollut eduskunnassa 50 kansanedustajaa ja hänen kaihtamallaan "kepulla" yksi, Vennamolla olisi ollut aivan toinen ääni kellossa puoluetukirahoista päätettäessä.

Kansanvalta on tähänastisista paras yhteiskunnallinen järjestelmä.

Kreikkalaisen filosofin Platonin valtiossa valtaa olisivat käyttäneet viisaat miehet. Vaikka Platon lie ollut itse hyvin viisas mies, niin hänen vallankäytöllisiin pohdintoihinsa on parasta vastata Aapelin Siunatusta hulluudesta tutulla kysymyksellä:

- Sanopa minulle Vilippus, oletko sinä milloinkaan nähnyt oikein viisasta miestä.

Silloin tällöin tapaa ihmisiä, jotka haaveilevat valistuneesta itsevaltiudesta.

Joku itsevaltias on historian saatossa yrittänyt näytellä valistunutta, mutta yksikään ei ole onnistunut siinä loppuun saakka.

Vallan ensimmäinen ominaisuus on turvata valta omissa käsissä, ja siinä työssä eivät ihanteet paina mitään. Putinin ja Medvedevin Venäjällä yritetään ehkä leikkiä valistunutta itsevaltiutta, mutta tulokset eivät vakuuta. Tuore uutinen kertoo, että taas yksi toisinajattelija ja kansalaisaktivisti on otettu raa'asti hengiltä.

Monipuolinen ja vapaa puoluejärjestelmä on kansanvallan paras turva. Puolueet tarvitsevat toimintaansa rahaa, mutta ennen kaikkea ne tarvitsevat korkeaa moraalia ja henkistä nöyryyttä. Nyt jos koskaan noille arvoille olisi tarvetta.

Vippaskonsteilla ei rakenneta yhteistä hyvää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.