Yhdessä, mutta kenen ehdoin?

Tasavallan presidentin perinteisessä uudenvuoden tervehdyksessä Tarja Halonen puhui perinteiseen tapaan lämpimästi yhteistyön puolesta.

Yhdessä "me" voimme pelastaa Itämeren tai maailmantalouden ongelmat ja ratkaista kaikki muutkin Suomea tai koko ihmiskuntaa koskevat uhat.

Mutta keitä olemme "me", ja kenen johdolla tai kenen ehdoin maailmasta rakennetaan nykyistä parempi?

Onko "me" tavallisista kansalaisista koostuvan enemmistön mielipide vaiko valistuneen, valaistuksen saaneen vähemmistön yksipuolinen näkemys?

Kukapa näihin kysymyksiin osaisi antaa lopullista ja oikeaa vastausta - ainakaan demokraattisessa yhteiskunnassa. Diktatuureissa asiat voi ratkaista nopeasti ja yksiselitteisesti vaikkapa ampumalla, mutta yksikään diktatuuri ei ole jäänyt toistaiseksi pysyväksi.

JOULUN seutuun kuuluu lukea hyviä kirjoja, joita pukki on kantanut kotiin kontissaan.

Joku saattaa kuitenkin sanoa, että mitä järkeä on uhrata joulunpyhänsä historioitsija Tauno Saarelan 800-sivuisen Suomalainen kommunismi ja vallankumous 1923-1930 (SKS) läpikahlaamiseen?

Kommunismi on kuopattu ja vaaran vuodet sen myötä lopullisesti ohi. Miksi siis muistella puoluetta, jonka opit osoittautuivat käytännössä yhtä löysiksi kuin entisaikojen alkemistien teoriat ja kokeilut kullan valmistuksesta?

On yksi hyvä syy: Suomen kommunistisen puolueen 1920-luvun politiikka tuo elävästi mieleen ne vaikeudet, mitä tämän päivän maailmalla on Lähi-idän palestiinalaisongelman ratkaisemisessa.

VUODEN 1918 "kapinan" jälkeen SKP:n henkiin jääneet johtajat pakenivat Neuvosto-Venäjälle. Puoluetta johdettiin aluksi Pietarista, josta siirryttiin myöhemmin Moskovaan.

Kotimaahan luotiin oma maanalainen organisaatio, Suomen byroo, toteuttamaan niitä linjauksia ja päätöksiä, jotka rajantakaiset johtajat katsoivat suuressa viisaudessaan ja täydellisessä erehtymättömyydessään viisaaksi tehdä.

Pietarista tai Moskovasta käsin oli helppo tehdä Suomessa vallankumousta NKP:n ja maailman kommunistipuolueiden yhteisjärjestön Kominternin hengessä.

Järkeiltiin että proletariaatin diktatuuri etenee nopeasti ja väistämättä kohti lopullista voittoa kapitalismista, ja sen vuoksi puolueen ei pidä tehdä kompromisseja tai kompastuttaa itseään demokraattisen parlamentarismin lillukanvarsiin.

Kremlin muurien varjossa eläneitten Kullervo Mannerin, Otto Ville Kuusisen ja muiden tovereiden mielestä kommunismin pahimpia vihollisia eivät olleet kapitalistit tai porvarit, koska heidän aikansa oli joka tapauksessa pian ohi, vaan sosiaalidemokraatit ja muut poliittisen vasemman laidan "hoipertelijat".

Demarien otsaan lyödystä "noskelaisuudesta" tehtiin niin paha kirosana, että se on käypää tavaraa vielä tämän päivän leikkimielisessä poliittisessa sanailussakin.

JOS OLI vaivatonta puuhata Suomeen vallankumousta Moskovassa, niin yhtä kätevästi se ei käynyt täällä kotimaassa.

Suomen byroo ja SKP:n vaatimuksia eduskunnassa ja kunnallispolitiikassa ajanut Suomen sosialistinen työväenpuolue ja sen työtä jatkanut Suomen työläisten ja pienviljelijäin vaalijärjestö yrittivät kyllä aluksi parhaansa mukaan tehdä Moskovan mieliksi. Käytännössä osoittautui kuitenkin mahdottomaksi parantaa vähäosaisten asemaa pelkästään olemalla oikeassa ja vastustamalla kaikkia muita puolueita.

1920-luvun lopulla SKP:n suomalainen haara alkoikin rakoilla, kun osa johtajista kyllästyi olemaan pelkkänä rajantakaisten käsikassarana. Moskovan vastaus oli armoton: hentomieliset ulos puolueesta! Kuten tiedetään, jako kahteen säilyi milloin milläkin nimellä SKP:ssa sen loppuun saakka.

PALESTIINALAISET ovat jakautuneet kahden taistelujärjestön kannattajiksi.

Gazassa valtaa pitää Hamas, joka leppymättömyydessään ja puhdasoppisuudessaan erehdyttävästi muistuttaa SKP:n 1920-luvun lopun moskovalaista johtoa.

Länsirannalla hallitsee maltillinen Al Fatah ja yrittää löytää neuvottelemalla ratkaisun maattoman kansan ongelmiin.

Hamasille Al Fatah on yhtä paha vihollinen kuin juutalainen Israel. Sille ei riitä, että se heittää mereen vihatut israelilaiset, vaan perässä saavat mennä myös heikkouskoiset palestiinalaiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.