Yhdysvallat haastaa EKP:n nollakorolla

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed otti myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa käyttöön järeät aseet maan edelleen syöksykierteessä olevan talouden elvyttämiseksi. Fedin ohjauskorko liikkuu nyt pyöreän nollan ja 0,25 prosentin välillä, kun se aikaisemmin oli tasan prosentin. Koronlasku sinänsä ei ollut yllätys, mutta se oli, että alaspäin mentiin käytännössä yli 0,75 prosenttiyksikköä.

Ratkaisu tarkoittaa sitä, että Fed on nyt tehnyt korkojen suhteen oikeastaan kaiken mahdollisen, jotta hintojen lasku eli deflaatio saataisiin taitetuksi. Esimerkiksi asuntojen hinnat ovat Yhdysvalloissa laskeneet yhtä soittoa pari vuotta. Tiistaina julkaistiin tieto, että kuluttajahinnat laskivat marraskuussa 1,7 prosenttia, mikä on suurin pudotus sen jälkeen, kun käytössä oleva tilastointitapa otettiin käyttöön vuonna 1947.

Markkinoilla Fedin tiistaiseen päätökseen suhtauduttiin epäillen. Suurin syy tähän on se tosiasia, että aikaisemmatkaan koronlaskut eivät ole tehonneet halutulla tavalla. Vielä syksyllä 2007 eli runsas vuosi sitten ohjauskorko vielä oli 5,25 prosenttia.

On jopa esitetty arvioita, että koron vieminen nollan pintaan antaa vahvan signaalin Fedin epätoivosta ja hyvästä tarkoituksestaan huolimatta vain lisää pessimismiä.

Joka tapauksessa on selvää, että tiistain jälkeen Fedin keinot vaikuttaa talouteen elvyttävästi ovat melko vähissä. Keskuspankki voi vielä esimerkiksi ostaa velkapapereita markkinoilta. Tällaisten operaatioiden pitäisi kuitenkin olla todella suurimittaisia, jotta niillä olisi vaikutusta Yhdysvaltojen hiipuvaan kansantalouteen.

Euroopassa Fedin järeää koronlaskua ei voi katsella tekemättä mitään. Ongelma täkäläisestä näkökulmasta on se, että ohjauskoron pudottaminen nollan tuntumaan on omiaan heikentämään dollarin arvoa suhteessa euroon. EKP:n ohjauskorko on edelleen taloustilanteeseen nähden kohtalaisen korkea - 2,5 prosenttia - mikä on omiaan vauhdittamaan kehitystä.

Euro käväisi korkeimmillaan suhteessa dollariin tämän vuoden kesällä, jolloin yhdestä eurosta joutui pulittamaan noin 1,6 dollaria. Sen jälkeen tultiin melko reippaasti alaspäin aina lokakuun loppuun saakka, jolloin euro alkoi uudelleen vahvistua. Torstaina yksi euro maksoi jo yli 1,4 dollaria. Fedin koronlasku kiskoo hintaa edelleen ylöspäin.

Tämä on myrkkyä euroalueen vientiteollisuudelle ja antaa entisestään etua vaikkapa britannialaisille ja ruotsalaisille yrityksille. Ison-Britannian punta ja Ruotsin kruunu noteerataan markkinoilla huomattavasti euroa alhaisemmalle tasolle.

Jos euroalueen vienti vahvan euron vuoksi vaikeutuu entisestään, on luvassa enemmän vaikeuksia myös Pohjois-Savoon. Täkäläiset vientiyritykset ovat jo turvautuneet lomautuksiin ja irtisanomisiakin on edessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.