Yhdysvaltain keskuspankki iski taas tulta markkinoille

Perjantaina amerikkalaisilla yrityksillä oli torstaita helpompaa myydä tavaroitaan maailmalle, koska dollarin arvo heikkeni. Esimerkiksi euron arvo ylitti perjantaina Aasian kaupankäynnissä 1,3 dollarin rajan ensimmäisen kerran sitten toukokuun.

Syy oli Yhdysvaltain keskuspankin Fedin torstaina julkistama elvytysohjelma, joka oli jo kolmas laatuaan.

Euroalueelle dollarin heikkeneminen merkitsi puolestaan sitä, että alueen yritysten kilpailukyky huononi verrattuna amerikkalaisiin.

Tästä kaikesta on odotettavissa paineen kasvu Euroopan keskuspankkia kohtaan, kun poliitikot entistä terhakammin laskevat inflaation hyväksi keinoksi heikentää euron arvoa ja samalla keventää julkisen talouden velkakuormaa.

Virallisesti Fed ei sanonut tähtäävänsä dollarin heikkenemiseen, vaan se ilmoitti haluavansa nopeuttaa liittovaltion talouskasvua pitämällä korot matalalla saaden näin talouden elpymään sekä työttömyyden laskemaan tuskalliselta yli kahdeksan prosentin tasolta.

Elvytysohjelman suurin operaatio on ostaa markkinoilta asunto- ja kiinteistövakuudellisia lainoja 40 miljardin dollarin arvosta joka kuukausi. Ostoilla ei ole määräaikaa eikä ylärajaa.

Fedin kahden aikaisemman elvytyskierroksen hinta oli yhteensä 1786 miljardia euroa. Silti talouskasvu matelee alle kahdessa prosentissa eikä työttömyys ole vähentynyt. Siksi markkinoilla arvioitiin, ettei keskuspankki hoida elvytyksillään liittovaltiota vaivaavaa velkatautia vaan sen oireita. Potilas pysyy hengissä, mutta ei parane.

Tilanne on jokseenkin sama euroalueella, missä keskuspankki EKP asuntovelallisten sijasta pelastaa ylivelkaantuneita valtioita. Viime viikolla EKP ilmoitti aloittavansa rajoittamattoman valtionlainojen osto-ohjelman. Markkina-arvioiden mukaan osto-ohjelma estää euron hajoamisen ainakin toistaiseksi.

Fed päätti pitää ohjauskorkonsa ennallaan eli 0,25 prosentissa ja lupasi, ettei muutoksia ole luvassa ennen vuoden 2015 puoliväliä. EKP:n ohjauskorko on 0,75, eikä siihenkään ole luvassa muutoksia.

Toimet osoittavat, ettei inflaatiota pelkää kumpikaan keskuspankki. Juuri tällä hetkellä pelkoihin ole aihettakaan, kun työttömyys ja heikko talouskasvu eivät anna kustannuspaineille tilaa. On kuitenkin pään painamista pensaaseen uskotella, ettei rahanpainaminen kasvata inflaatioriskiä.

Makrotason operaatiot merkitsevät mikrotasolla esimerkiksi sitä, että suomalainen asuntovelallinen voi nukkua yönsä rauhassa. Korot pysyvät alhaalla pitkään. Ylivelkaantumista on silti viisasta varoa. Jos taloudessa alkaa voimakas laskusuhdanne, matala korko ei lohduta, jos työttömyys kohtaa, eikä lyhennyksiin riitä enää rahaa.

Työttömyys ei vaivaa Suomea niin pahasti kuin esimerkiksi Espanjaa, missä ongelma on edennyt tasolle, jolla se ei ole enää pelkkä rahakysymys. Valtava nuorisotyöttömyys uhkaa syödä tulevaisuuden ja toivon.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.