Yhtä luukkua ei löydä labyrintistä

Kuopion kaupungin hallinnon täysremontilla on kunnianhimoiset ja jalot tavoitteet: helpottaa kaupunkilaisten asiointia eri virastoissa ja palvelulaitoksissa. Minkään hallintojärjestelmän ensisijainen tehtävä ei voi olla virkakunnan työllistäminen, vaan lähtökohtana on oltava aina se, miten hallinto auttaa parhaiten tavallista kansalaista hänen arkisissa tarpeissaan ja tehtävissään.

Yksi luukku, monta asiaa. Tämä on ollut lähtökohtana ns. palvelualueuudistuksessa, joka hakee nyt lopullista muotoaan. Kellään kaupunkilaisella ei voi olla mitään tätä yksinkertaista ja selkeää periaatetta vastaan. Mutta yksi mutta tuossa uudistuksessa on, ja sen mukana on vaarassa vesittyä koko pitkään valmisteltu muutos.

Tuo mutta on tämä: mistä löytää kukin kuopiolainen sen oikean luukun, jossa hän voi toimittaa kaikki asiansa?

Uudistusta valmistelleilla itsellään on todennäköisesti hyvinkin selkeä mielikuva, miten palvelualuejärjestelmä toimii sen jälkeen, kun se on trimmattu lopulliseen kuntoonsa. Tavallinen kaupunkilainen on kuitenkin täysin ymmällään monihaaraisten organisaatiokaavioiden edessä.

Yhden luukun sijasta kaaviot tuovat mieleen kreikkalaisten muinaistaruston labyrintit, jonne onnettomat eksyivät kohtalokkain seurauksin. Ainoa selkeytys on, että kaupunginjohtajia on aiempien parin, kolmen sijasta enää vain yksi.

Nykyinen, perinteinen hallintorakenne on kaupunkilaisen näkökulmasta varsin yksiselitteinen. Kun puhutaan teknisestä toimesta, opetustoimesta tai sosiaalitoimesta, niin jokainen tajuaa, mistä on kyse.

Mutta kärryiltä tipahtamisen vaara on suuri, kun ruvetaan puhumaan "kaupunkiympäristön palvelualueesta", "vetovoimaisuuden palvelualueesta" tai "kasvun ja oppimisen palvelualueesta". Kuopion kaupungin aiempi suunnittelujohtaja Riitta Koskinen sanoi asiat halki Savon Sanomien haastattelussa: "Termistö on asukkaille täysin vierasta".

Palvelualueuudistusta on valmisteltu kaupungin hallintokunnissa suurella joukolla, mutta kukaan ei ole jaksanut tai hoksannut pitää huolta uudistuksen kokonaiskuvasta. Kehnolla virkakielellä viedään pohja siltä, mihin pyritään. Ilman kielellistä suursiivousta Kuopion kaikkien aikojen suurisuuntaisimmasta hallinnonuudistuksesta uhkaa tulla myös kaikkien aikojen "suunnittelun kukkanen".

Palvelualueuudistuksen kielellisestä epäonnistumisesta ei pidä osoitella vain virkakuntaa. Yhtä lailla pitää kysyä kaupungin moninaisten luottamushenkilöiden vastuuta. Kaupunginvaltuutetut ja lautakuntien jäsenet edustavat luottamustoimissaan tavallisia kaupunkilaisia, ja heidän olisi pitänyt vaatia uudistuksen valmisteluissa, että se toteutetaan selvällä suomen kielellä, ilman konsulttien ja muiden viisaiden kauppaamia hienolta kuulostavia nimikkeitä.

Kaupunginvaltuusto osoittaisi ryhdikkyyttä, jos se kieltäisi palvelualueuudistuksen toimeenpanon siihen saakka, kunnes siitä on saatu selkokielinen malli kaupunkilaisille. Vai tarvitaanko taas joku ymmärtämätön lapsi sanomaan, että keisarilla ei ole vaatteita?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Koulujen määrä tuskin puolittuu loputtomiin

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Oletko sinä valmis toiseen aaltoon?

Etätöiden purkamisessa syytä varovaisuuteen

Pieni kirkas tippakin punnitaan tarkasti

Vihreät miehet apuun Valko-Venäjällä

Yliampuvat kaupunkivisiot vanhenivat käsiin

Varastokirjaston paikasta väännetään jälleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.