Yhteinen ponnistus

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella juhlittiin keskiviikkona hammaslääkärikoulutuksen alkamista Pohjois-Savon pääkaupungissa reilun kymmenen vuoden tauon jälkeen. Tänä syksynä opiskelunsa hammaslääkäreiksi aloitti 25 nuorta.

Päätöksen hampaan lopettamisesta Kuopiossa teki Esko Ahon porvarihallituksen opetusministeri Riitta Uosukainen. Viimeiset opiskelijat otettiin sisälle silloiseen Kuopion yliopistoon vuona 1993.

Lopettamispäätöksen vaikutukset alkoivat näkyä muutaman vuoden kuluttua. Koko itäinen Suomi ja osa Keski-Suomea joutuivat vuosia kärsimään hammaslääkäripulasta. Jälkikäteen arvioiden hampaan lopettaminen Kuopiossa oli koulutuspoliittinen, mutta myös terveyspoliittinen virhearvio.

Kaikki järkisyyt puhuivat sen puolesta, että hammaslääkäreiden koulutus pitäisi aloittaa uudelleen, mutta siitä huolimatta ratkaisu oli vaikea. Välillä näytti siltä, että Risto-Pekka Happosen perusteellinen ja hyvin perusteltu selvityskin sivuutetaan, eikä korjausliikettä tehdä.

Onneksi sentään tehtiin. Siihen tarvittiin kuitenkin yhteinen ponnistus, jonka takana oli yhtenäinen Itä-Suomi. Myös Keski-Suomesta tuli poliittista tukea. Hanke oli hyvä esimerkki siitä, että maakunnallista yhteistyötä voidaan hyvin tehdä, kun kyseessä on yhteinen etu.

Ensimmäiset uudet hammaslääkärit valmistuvat Itä-Suomen yliopistosta muutaman vuoden kuluttua. Kokemuksesta tiedetään, että suuri osa valmistuvista jää harjoittamaan ammattiaan Itä-Suomeen. Silläkin tavalla yliopisto luo alueellista hyvinvointia.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.