Yhteinen ponnistus

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella juhlittiin keskiviikkona hammaslääkärikoulutuksen alkamista Pohjois-Savon pääkaupungissa reilun kymmenen vuoden tauon jälkeen. Tänä syksynä opiskelunsa hammaslääkäreiksi aloitti 25 nuorta.

Päätöksen hampaan lopettamisesta Kuopiossa teki Esko Ahon porvarihallituksen opetusministeri Riitta Uosukainen. Viimeiset opiskelijat otettiin sisälle silloiseen Kuopion yliopistoon vuona 1993.

Lopettamispäätöksen vaikutukset alkoivat näkyä muutaman vuoden kuluttua. Koko itäinen Suomi ja osa Keski-Suomea joutuivat vuosia kärsimään hammaslääkäripulasta. Jälkikäteen arvioiden hampaan lopettaminen Kuopiossa oli koulutuspoliittinen, mutta myös terveyspoliittinen virhearvio.

Kaikki järkisyyt puhuivat sen puolesta, että hammaslääkäreiden koulutus pitäisi aloittaa uudelleen, mutta siitä huolimatta ratkaisu oli vaikea. Välillä näytti siltä, että Risto-Pekka Happosen perusteellinen ja hyvin perusteltu selvityskin sivuutetaan, eikä korjausliikettä tehdä.

Onneksi sentään tehtiin. Siihen tarvittiin kuitenkin yhteinen ponnistus, jonka takana oli yhtenäinen Itä-Suomi. Myös Keski-Suomesta tuli poliittista tukea. Hanke oli hyvä esimerkki siitä, että maakunnallista yhteistyötä voidaan hyvin tehdä, kun kyseessä on yhteinen etu.

Ensimmäiset uudet hammaslääkärit valmistuvat Itä-Suomen yliopistosta muutaman vuoden kuluttua. Kokemuksesta tiedetään, että suuri osa valmistuvista jää harjoittamaan ammattiaan Itä-Suomeen. Silläkin tavalla yliopisto luo alueellista hyvinvointia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.