Yhteisvastuu on tekoja

Vuotuinen yhteisvastuukeräys on taas pantu käyntiin arvovaltaisin menoin. Sekä tasavallan presidentti Tarja Halonen että eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ovat käyttäneet puheenvuoron samasta, tärkeästä aiheesta: syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tulevaisuudesta.

Televisiopuheessaan presidentti Halonen sanoi tutkimukseen tukeutuen, että joka kymmenes nuori kokee itsensä yksinäiseksi ja että joka viidennellä pojalla ei ole yhtään ystävää.

Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen valtio on luvannut pyhästi lisätä resursseja erityisesti kouluissa syrjäytyneisyyden vaaran vähentämiseen. Montako uutta koulukuraattoria tai muita henkistä huoltoa antavia työntekijöitä on palkattu Suomen kouluihin näitten lupausten jälkeen? Käytännössä ei ole tapahtunut mitään oleellisia parannuksia, vaan omiin talousvaikeuksiinsa vedoten kunnat ovat päinvastoin kasvattaneet luokkakokoja ja lisänneet koulun henkilökunnan työpaineita.

Löytyykö yksittäisiltä ihmisiltä enemmän ymmärrystä nuoria kohtaan kuin valtiolta tai kunnilta? Puhemies Niinistön vastaus on myönteinen. Hänen mukaansa ilmassa on merkkejä, että varakkaat ihmiset ovat nyt entistä valmiimpia ottamaan myös taloudellista vastuuta hyvinvointivaltiosta.

Niinköhän ovat? Nuorten sosiaaliturvan kohentaminen edellyttäisi tuloverotuksen kiristämistä, ja siihen hyväosaiset ovat tuskin valmiita. Jos ovatkin, niin ei heistä kukaan halua sanoa sitä ääneen julkisuudessa. Päinvastoin vaurain kansanosa haluaa jatkaa tuloverojen keventämistä ja nostaa vastaavasti kulutusveroja.

Amerikkalaismallinen rikkaitten harjoittama hyväntekeväisyys ei riitä poistamaan Suomen ongelmia. Syy on yksinkertainen: rikkaita on edelleen liian vähän. Näistä harvoistakin monet ovat vasta ensimmäisen polven rikkaita, jotka eivät kiirehdi luopumaan siitä hyvästä, minkä ovat onnistuneet kokoamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.