Yhteisvastuu on tekoja

Vuotuinen yhteisvastuukeräys on taas pantu käyntiin arvovaltaisin menoin. Sekä tasavallan presidentti Tarja Halonen että eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ovat käyttäneet puheenvuoron samasta, tärkeästä aiheesta: syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tulevaisuudesta.

Televisiopuheessaan presidentti Halonen sanoi tutkimukseen tukeutuen, että joka kymmenes nuori kokee itsensä yksinäiseksi ja että joka viidennellä pojalla ei ole yhtään ystävää.

Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen valtio on luvannut pyhästi lisätä resursseja erityisesti kouluissa syrjäytyneisyyden vaaran vähentämiseen. Montako uutta koulukuraattoria tai muita henkistä huoltoa antavia työntekijöitä on palkattu Suomen kouluihin näitten lupausten jälkeen? Käytännössä ei ole tapahtunut mitään oleellisia parannuksia, vaan omiin talousvaikeuksiinsa vedoten kunnat ovat päinvastoin kasvattaneet luokkakokoja ja lisänneet koulun henkilökunnan työpaineita.

Löytyykö yksittäisiltä ihmisiltä enemmän ymmärrystä nuoria kohtaan kuin valtiolta tai kunnilta? Puhemies Niinistön vastaus on myönteinen. Hänen mukaansa ilmassa on merkkejä, että varakkaat ihmiset ovat nyt entistä valmiimpia ottamaan myös taloudellista vastuuta hyvinvointivaltiosta.

Niinköhän ovat? Nuorten sosiaaliturvan kohentaminen edellyttäisi tuloverotuksen kiristämistä, ja siihen hyväosaiset ovat tuskin valmiita. Jos ovatkin, niin ei heistä kukaan halua sanoa sitä ääneen julkisuudessa. Päinvastoin vaurain kansanosa haluaa jatkaa tuloverojen keventämistä ja nostaa vastaavasti kulutusveroja.

Amerikkalaismallinen rikkaitten harjoittama hyväntekeväisyys ei riitä poistamaan Suomen ongelmia. Syy on yksinkertainen: rikkaita on edelleen liian vähän. Näistä harvoistakin monet ovat vasta ensimmäisen polven rikkaita, jotka eivät kiirehdi luopumaan siitä hyvästä, minkä ovat onnistuneet kokoamaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.