Yhtenäisyys on voimaa

Yksityistäminen on yksi ajan suuria sanoja, ja outoa olisi, jos sitä ei haluttaisi ulottaa myös koulujen perusopetukseen. On alettu vaatia, että yhteiskunnan pitäisi tukea myös kotona tapahtuvaa yksityisopetusta.

Kouluviranomaisia ei tämäntapainen "palvelusetelien jakaminen" lasten koulutukseen innosta, ja tuskinpa se herättää kovin suurta viehtymystä myöskään eduskunnassa, jossa koululaeista viime kädessä päätetään. Ja hyvä on, ettei innostutakaan, sillä yhtenäinen, korkeatasoinen perusopetus on luonut pohjan Suomen yleisen hyvinvoinnin kasvulle ja tuonut meille samalla paikan maailman menestyneimpien kansakuntien joukossa.

Tämän päivän Suomi on paljon moniarvoisempi kuin 1970-luvulla, jolloin siirryttiin nykyiseen peruskouluun. Yhteiskuntaan on syntyy jatkuvasti uusia pienryhmiä, jotka eivät halua sitoutua yhteiskunnan yleisiin normeihin, vaan haluavat elää itse parhaaksi katsomallaan tavalla.

Periaatteellisten syitten vuoksi lapsia ei haluta antaa muokattavaksi peruskoulun normeihin, vaan kasvatus halutaan pitää tiukasti omissa käsissä. Toisaalta Suomeen on syntynyt uusi vauras ihmisluokka, joka voi hoitaa lain säätämän yleisen oppivelvollisuuden yksityisopettajien avulla.

Julkinen tuki yksityiselle perusopetukselle romuttaisi nopeasti sen, mitä kansa- ja peruskoulu ovat saaneet reilussa vuosisadassa aikaan. Kuntien ja valtion olisi pakko huolehtia yleisestä perusopetuksesta nykyiseen tapaan, ja sen lisäksi yhteiskunnalle tulisivat vielä lisäkulut yksityisestä opetuksesta. Julkisella vallalla ei ole mitään taloudellisia mahdollisuuksia tällaiseen, kun koulumenot painavat jo nytkin ylen raskaina erityisesti kuntien taloutta.

Yhteiskunnan sisäisen yhtenäisyyden kannalta peruskoulujärjestelmän hajottamisella olisi erityisen kohtalokkaat seuraukset. Suomen kaltaisessa pienessä maassa ihmisten on pidettävä yhtä ja elettävä suurin piirtein samanlaisten arvojen mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.