Yhtenäisyyttä alkoholin myyntiaikoihin

Suomalaisten alkoholin kokonaiskulutus on laskenut tasaisesti vuodesta 2008 lähtien. Suuntaus jatkui Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan viime vuonnakin, joskin yhä hitaanlaisesti. THL:n tutkijoiden mukaan kehitystä selittävät talouden laskusuunta ja verotuksen kiristyminen mutta myös vähittäinen asenneilmapiirin muutos. Merkittävää on, että nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt 1990-luvulta lähtien.

Alkoholipolitiikka on tasapainoilua haittojen minimoimisen ja yksilönvapauden välillä. Kun kulutuksen suunta on suotuisa, on syytä välttää äkkiliikkeitä suuntaan jos toiseen.

Suomalaisista 85 prosenttia vastustaa keskioluen siirtoa Alkoon. Tällainen myynnin rajoitus saattaisi ehkäistä haittoja, mutta kansan enemmistön tahdon vastaista holhousta on vaikea hyväksyä. Toisessa ääripäässä Alkon monopolin purku heikentäisi kansanterveyttä.

Pieniin korjausliikkeisiin on silti varaa. Sosiaali- ja terveysministeriön aikomus nostaa EU:n ulkopuolisista maista sallitun matkustajatuonnin aikarajaa 20 tunnista 24:ään on järkeenkäypä muutos (Yle 22.4.). Täyden vuorokauden vaatimus yhtenäistää rajan tupakan kanssa ja sitä on helpompi valvoa. Ajan pidennys myös ehkäisee viinarallia idän suuntaan.

Samaa selkeyden periaatetta tulisi soveltaa myös kotimaassa. Alkoholilain uudistuksen yhteydessä on esitetty Alkon aukiolon jatkamista iltayhdeksään. Ehdotus on kannatettava, sillä tunnin porras Alkon tuotteiden ja kaupan mietojen alkoholijuomien myyntiajoissa on tarpeeton jäänne. Aikarajat kannattaa yhtenäistää mutta muutoin säilyttää, sillä täysi vapautus lisäisi ongelmakäyttöä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.