Yhtiön vuoro pudota

Lääkärikopterit - tai pelastushelikopterit, kuten aiemmin yleisesti sanottiin - tuovat nopeasti avun ilmasta. Ilmaista tuo toiminta ei ole ollut missään vaiheessa vaan päinvastoin erittäin kallista terveydenhuoltoa. Rahapulan vuoksi kopterit ovat uhanneet jäädä monesti maahan ennen kuin on keksitty uusia konsteja niiden rahoittamiseksi. Yksistään Joroisten kentältä operoivan lääkärikopteri Ilmarin vuotuiset käyttömenot nousevat pariin miljoonaan euroon. Ne saadaan Raha-automaattiyhdistykseltä.

Nyt on tullut sitten Ilmaria ja Oulun Peteä ylläpitäneen Copterline-yhtiön vuoro pudota karuun arkitodellisuuteen. Rahojen loppuessa yhtiö on joutunut hakeutumaan konkurssiin.

Taloudelliset ongelmat eivät tulleet maksajille yllätyksenä, joten Savossakin asioiden saamaan uuteen, ikävään käänteeseen on osattu varautua. Copterlinen sijasta lennoista ryhtyy huolehtimaan ahvenanmaalainen yhtiö.

On asiantuntijoita, joitten mielestä lääkärikoptereista olisi järkevintä luopua, koska kustannukset eivät ole missään suhteessa saavutetun hyödyn kanssa. Esimerkiksi KYSin toimialueen sairaanhoitopiireissä on kuitenkin ollut valmiutta kopterilentojen jatkamiseen, joten ongelmista huolimatta järjestelmän alasajo ei ole näkyvissä.

Paljon on puhuttu, että yhdistyspohjaisesta toiminnasta olisi päästävä eroon ja otettava lääkärikoptereiden toiminta kokonaan yhteiskunnan vastuulle. Korkeita kustannuksia voitaisiin silloin jakaa tiivistämällä yhteistyötä Rajavartiolaitokseen, jolla on käytössään uusia helikoptereita. Tämänkaltaiset ajatukset ovat todennäköisesti käytännössä enemmän hurskaita toiveita kuin toteuttamiskelpoisia ratkaisuja.

Ilman Raha-automaattiyhdistyksen miljoonatukia helikopterit jäisivät todennäköisesti maahan. Mutta entä jos tuo tuki ei ole pysyvää vaan loppuu joskus?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.