Ykkösketjulla

Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Tarja Cronberg on Itä-Suomesta ensimmäinen ykkösketjun poliitikko, jota on ajateltu vakavissaan ehdokkaaksi ensi kesäkuun europarlamenttivaaleihin.

Vihreitten kannatus on edelleen sen verran vähäistä itäisissä maakunnissa, että puhtaan puolueväen kannatus ei vielä takaa ehdokkaalle paikkaa Brysselin ja Strasbourgin parlamenteissa. Ministeritaustaisena ja vankan kansainvälisen kokemuksen omaavana Cronberg kelpaisi todennäköisesti myös muitten puolueitten kannattajille, jos näillä ei olisi tarjolla hyvää vaihtoehtoa omista riveistä.

Cronbergin ja vihreitten näkökulmasta vaaliasetelmat olivat perjantaihin saakka erittäin hyvät, koska yksikään suurpuolue ei ole kyennyt vielä kertomaan laajalti tunnetusta ja yleisesti kiinnostavasta ehdokkaasta. Raskassarjalaisen pohjoiskarjalaisen mahdollisuudet muuttuivat kuitenkin olennaisesti eilen, kun saman puolueen entinen puheenjohtaja ja europarlamentaarikko Heidi Hautala kertoi lähtevänsä ehdokkaaksi.

Hautalan ilmoitus tuli suurena yllätyksenä, sillä aiempien puheittensa mukaan hän oli saanut tarpeekseen elämästä europarlamentaarikkona. Olivatko taustalla henkilökohtaiset vai puoluetaktiset syyt? Edelliseen kysymykseen tietää vastauksen vain Hautala itse. Puoluetaktisesti Hautalan mukaantulo on vihreille erinomainen asia. Näin siksi, että nimekkäitten ja kyvykkäiksi sanottujen ehdokkaitten avulla puolueella on tilaisuus kerätä kaikkien aikojen kannatus kesän vaaleissa.

Kokenut Satu Hassi on yksi niitä harvoista suomalaisista "mepeistä", joka haluaa jatkaa myös seuraavassa europarlamentissa. Hän yhdessä Heidi Hautalan ja mahdollisesti Tarja Cronbergin kanssa muodostaisi vaalitaiston aikana tähtitrion, jota suuremmat puolueet saavat kadehtien katsella.

Kun Suomesta valitaan europarlamenttiin kuitenkin vain kolmetoista edustajaa, ei olisi todennäköistä, että koko vihreä naiskolmikko menisi vaaleissa läpi. Etelän vihreät eivät ole koskaan tunteneet itäsuomalaista Tarja Cronbergia omakseen, joten hän olisi todennäköisesti se, joka ensimmäisenä triosta putoaisi pelistä pois. Johtaako se siihen, että Cronberg ei lähde ehdokkaaksi, koska kampanjat maksavat.

Kolmesta suuresta puolueesta ovat sosiaalidemokraatit onnistuneet toistaiseksi parhaiten ehdokashankinnassaan Itä-Suomessa. Imatralainen Sinikka Hurskainen on eduskunnan kokeneimpia kansanedustajia ja kyennee keräämään ainakin ison osan niistä äänistä, joita puolueen luopuvilta europarlamentaarikoilta Riitta Mylleriltä ja Lasse Lehtiseltä jää perinnöksi.

Kymenlaaksolainen kansanedustaja, Karjalan liiton puheenjohtaja Markku Laukkanen on ilmeisesti tulossa keskustan itäiseksi ehdokkaaksi. Aluehallinnon uudistuksessa Kymenlaakso on kieltäytynyt tosin päättäväisesti olevansa osa Itä-Suomea, mikä ei tietenkään paranna Laukkasen asemia Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Kaikkinensa eurovaalien ehdokasasettelu on perin ikävä Itä-Suomen suurille puolueille. Kunnon ehdokkaalle olisi tarjolla varma paikka, mutta ketään ei haluta ryhtyä ehdokkaaksi. Eikä määrätäkään voi kuten armeijassa, jos vapaaehtoisia ei ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Joulujuhla ja kevätjuhla kuuluvat kouluun

Muuan tarina

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Perusoikeuksien rajoja on joskus hyödyllistä mitata

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.