Yksi kirkko, yksi ääni

Evankelis-luterilaisen kansankirkon sisällä on ilmennyt halua nostaa arkkipiispan asemaa.

Tavallinen kansa on elänyt sukupolvesta toiseen siinä käsityksessä, että kulloinenkin arkkipiispa on kirkon päämies ja käyttää siis kirkon ylintä ääntä julkisuudessa. Muodollisesti arkkipiispat ovat olleet kuitenkin vain piispoja piispojen joukossa, koska he valtakunnallisten tehtävien ohessa ovat hoitaneet myös Turun arkkihiippakunnan päivittäistä toimintaa. Vuosisatoja he vastasivat tästä kaksoisroolistaan yksin, ja vasta aivan viime vuosina he ovat saaneet itselleen piispan arvoisen apulaisen.

Yksi kirkko, yksi ääni: tästä ajatuksesta lähtee siis halu arkkipiispan aseman vahvistamiseen muitten piispojen kustannuksella. Muodollisesti lähestyttäisiin siis roomalaiskatolisen kirkon mallia, jossa Rooman paavilla on kiistaton valta tulkita kirkon oppia ja Raamatun sanaa.

Miten hyvin tällainen yhden mielipiteen periaate vastaa sitten ajan henkeä? Vastausta voidaan hakea maalliselta puolelta. Tasavallan presidentti Tarja Halonen ilmoitti toisen virkakautensa alussa, että hän haluaisi olla eräänlainen tasavallan arvojohtaja. Käytännössä hänellä ei ole ollut siihen juurikaan mahdollisuutta, koska tämä aika ei usko auktoriteetteihin.

Vaikeaa on tehdä arkkipiispastakaan uskovaisten yksiselitteistä hengellistä johtajaa. Kansankirkossa on tänään niin monenlaisia suuntauksia ja mielipiteitä, ettei siellä ole yksinkertaisesti tilaa vain yhdelle totuudelle.

Arkkipiispan aseman vahvistaminen edellyttäisi myös vaalitavan täydellistä remonttia. Valtakunnallisista tehtävistä huolimatta arkipiispan valinnan ovat ratkaisseet Turun arkkihiippakunnan edustajat. Onko varsinaissuomalaisilla halua luopua tästä esikoisoikeudestaan?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.