Yksi kirkko, yksi ääni

Evankelis-luterilaisen kansankirkon sisällä on ilmennyt halua nostaa arkkipiispan asemaa.

Tavallinen kansa on elänyt sukupolvesta toiseen siinä käsityksessä, että kulloinenkin arkkipiispa on kirkon päämies ja käyttää siis kirkon ylintä ääntä julkisuudessa. Muodollisesti arkkipiispat ovat olleet kuitenkin vain piispoja piispojen joukossa, koska he valtakunnallisten tehtävien ohessa ovat hoitaneet myös Turun arkkihiippakunnan päivittäistä toimintaa. Vuosisatoja he vastasivat tästä kaksoisroolistaan yksin, ja vasta aivan viime vuosina he ovat saaneet itselleen piispan arvoisen apulaisen.

Yksi kirkko, yksi ääni: tästä ajatuksesta lähtee siis halu arkkipiispan aseman vahvistamiseen muitten piispojen kustannuksella. Muodollisesti lähestyttäisiin siis roomalaiskatolisen kirkon mallia, jossa Rooman paavilla on kiistaton valta tulkita kirkon oppia ja Raamatun sanaa.

Miten hyvin tällainen yhden mielipiteen periaate vastaa sitten ajan henkeä? Vastausta voidaan hakea maalliselta puolelta. Tasavallan presidentti Tarja Halonen ilmoitti toisen virkakautensa alussa, että hän haluaisi olla eräänlainen tasavallan arvojohtaja. Käytännössä hänellä ei ole ollut siihen juurikaan mahdollisuutta, koska tämä aika ei usko auktoriteetteihin.

Vaikeaa on tehdä arkkipiispastakaan uskovaisten yksiselitteistä hengellistä johtajaa. Kansankirkossa on tänään niin monenlaisia suuntauksia ja mielipiteitä, ettei siellä ole yksinkertaisesti tilaa vain yhdelle totuudelle.

Arkkipiispan aseman vahvistaminen edellyttäisi myös vaalitavan täydellistä remonttia. Valtakunnallisista tehtävistä huolimatta arkipiispan valinnan ovat ratkaisseet Turun arkkihiippakunnan edustajat. Onko varsinaissuomalaisilla halua luopua tästä esikoisoikeudestaan?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.