Yksi puolue ei saa hirttää vaaliremonttia

Pitkään jahnattu vaalijärjestelmän uudistus näyttää vihdoin etenevän oikeaan suuntaan. Uudistusta pohditaan hallintoneuvos Lauri Tarastin johtamassa, pääosin puoluesihteereistä koostuvassa toimikunnassa, joka kokoontui keskiviikkona ensimmäisen kerran joulutauon jälkeen. Myönteistä oli, että yhteinen näkemys on riitaisessa asiassa alkanut lopulta hahmottua.

Vahvimmilla on keskustan puoluesihteerin Jarmo Korhosen nimiin aseteltu malli, joka on yksinkertaistettu versio hallintoneuvos Tarastin aikanaan kehittelemästä vaalialuemallista. Tarastin mallissa maa olisi jaettu muutamaan vaalialueeseen, joiden sisällä puolueiden saamat äänet olisi laskettu. Läpimenneet ehdokkaat olisi edelleen jaettu nykyisten vaalipiirien mukaisesti.

Kohosen mallissa vaalialueena olisi koko maa, mikä lisäisi edelleen vaalien suhteellisuutta. Samalla poistuisi kerta heitolla nykyjärjestelmän suurin ongelma. Pienissä vaalipiireissä yhden ehdokkaan läpisaamiseen tarvitaan nyt jo reilusti yli kymmenen prosenttia koko vaalipiirin äänistä, kun maan suurimmassa vaalipiirissä Uudellamaalla siihen riittää kolmisen prosenttia.

Koko maan suuruinen vaalialue edellyttäisi äänikynnystä, ettei eduskunnan puoluekartta sirpaloituisi. Toimikunnassa on pohdiskeltu 3,5-4 prosentin äänikynnystä, eli puolueen olisi saatava sen verran koko maan äänistä, jotta paikkoja eduskuntaan heltiäisi.

Molemmat suuret hallituspuolueet eli keskusta ja kokoomus ovat Korhosen mallin takana. Myönteisesti siihen suhtautuvat myös Vasemmistoliitto ja vihreät. SDP aikoo vielä kierrättää mallin omassa puoluehallituksessaan, mutta puoluesihteeri Maarit Feldt-Rannan mukaan siihen suhtaudutaan "avoimesti".

Vastaan haraa kuitenkin tiukasti RKP. Syykin on selvä. RKP:n kannatus on liukunut pikku hiljaa alas päin. Viime vuoden eduskuntavaaleissa puolue sai 4,6 prosenttia äänistä. Samoilla haminoilla keikkuvat kristillisdemokraatit (4,9 %) ja perussuomalaiset (4,1%).

Vaalijärjestelmän uudistamisesta on maininta hallitusohjelmassa. Hallituspuolueet ovat kuitenkin sopineet, että esitys annetaan eduskunnalle vain, jos hallituspuolueet ovat siitä yksimielisiä. Se on sinänsä ymmärrettävää, mutta uudistus on periaatteellisesti niin tärkeä, ettei sitä saa hirttää yhden puolueen vastarintaan.

Pienten puolueidenkin on ymmärrettävä tarttua tilaisuuteen, joka nyt on aukeamassa. Tähän saakka nimenomaan suuret puolueet ovat vastustaneet uudistusta, koska niiden suhteellinen asema hieman heikkenee. Nykyjärjestelmä on hankalin pienille puolueille, jotka ovat joutuneet turvautumaan äänestäjiä hämääviin vaaliliittoihin saadakseen ehdokkaitaan läpi. Nyt vaaliliitot voitaisiin kieltää, mikä olisi hyvä asia. Äänikynnys voitaisiin asettaa 3,5 prosenttiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ei palata astialle enää ikinä, kiitos

Holokaustin muisto on vaarassa unohtua

Kuopion lääkärikoulutus huipputasoa

Hoitoalan vetovoimaaon pakko parantaa

Lisää, lisää on liian helppo vastaus

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Tahko kelpaa Venäjän eliitille

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.