Yksimielisesti Kuopioon

Hallituksen alueellistamistavoitteet etenivät merkittävästi tiistaina, kun ministeriöitten edustajista koostunut alueellistamisen koordinaatioryhmä puolsi yksimielisesti uuden lääkealan keskuksen sijoittamista Kuopioon. Samassa yhteydessä suositettiin valtakunnanvoudinviraston perustamista Turkuun ja puolustushallinnon rakennuslaitoksen sijoittamista Haminaan.

Kuopiossa ja koko itäisessä Suomessa koordinaatioryhmän kantaa odotettiin jännityksellä. Sen vuoksi oli iloinen asia ja suuri helpotus, että ryhmä oli ratkaisuissaan yhtä mieltä.

Nykyisen lääkelaitoksen sisällä Helsingissä on alueellistamista vastustettu tiukasti. Hallitus on kuitenkin osoittanut lujaa poliittista tahtoa, että se haluaa tosissaan hajasijoittaa valtiovallan toimintoja pääkaupungista maakuntiin ja tasapainottaa näin alueellista kehitystä.

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän on nyt helppo tehdä lääkealan keskuksen lopullinen sijoituspäätös koordinaatiotyöryhmän yksimielisen esityksen pohjalta ja tietäen, että hänellä on hallituksen johtokaksikon, pääministeri Matti Vanhasen ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen tuki takanaan. Ministerin aikataulun mukaan tuo lopullinen ratkaisu on odotettavissa tammikuun alussa.

Aikaisemmat hallitukset eivät ole juuri muistaneet Kuopiota alueellistamispäätöksiä tehdessään. Etelä-Savon pääkaupunkiin Mikkeliin on ohjattu menijöitä huomattavasti ravakammalla kädellä. Ainoa Kuopiolle myönteinen ratkaisu saatiin edellisellä hallituskaudella, kun puolustusvoimien ruokahuollon keskus sijoitettiin kaupunkiin. Samanaikaisesti supistettiin kuitenkin 1970-luvulla kaupunkiin perustetun Kehitysaluerahaston toimintoja ja vesitettiin näin sen merkitystä alueellisena toimijana.

Arviolta parisataa asiantuntijaa työllistävä lääkealan keskus on siis ensimmäinen suuren luokan ilouutinen Pohjois-Savolle alueellistamisen historiassa.

Keskus ei tule Kuopioon mihinkään peräkylään tai korpeen, vaan se sijoittuu Savilahden yliopistokampuksella Suomen merkittävämmän terveysalan koulutus- ja tutkimuskeskittymän yhteyteen. Suuri osa nykyisenkin lääkelaitoksen henkilökunnasta on saanut koulutuksensa Kuopiossa, joten julkisesta vastarinnastaan huolimatta he tietävät hyvin Kuopion yliopiston edut ja vahvuudet.

Professori Liisa Turakan taannoisessa selvityksessä Kuopion vastaehdokkaana oli Oulu, joka jäi vertailussa kuitenkin selvästi kakkoseksi. Helsingissä on sanottu, että myös se olisi pitänyt ottaa vertailuun mukaan. Miksi, jos hallituksen nimenomaisena tavoitteena oli hakea toiminnoille uudet sijat?

Kuopion kaupunki on luvannut kaikin tavoin tukea uutta keskusta ja sen henkilökuntaa asettumisessa Kallaveden rannoille.

Ei ole syytä epäillä, etteikö kaupunki pitäisi lupauksiaan. Kuopiossa lääkealan keskus saa arvoisensa aseman ja sen myötä myös erinomaisen pätevän henkilökunnan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Farmasialiitto paheksuu lääkelaitoksen siirtoa