Ylös suosta

Terveyskeskuksen kuva tänään:

Niin pitkät jonot, että vain hyvin terveet pystyvät jonottamaan. Lääkärinä joku toistaitoinen. Maksaa maltaita, kun kukaan ei suostu töihin, paitsi firman kautta ryöstöpalkalla.

Totta kyllä, mutta ei koko totuus. Suomessa on myös terveyskeskuksia, jonne pääsee ja jossa lääkäri osaa asiansa.

Terveydenhuollon rahankäyttö on kasvanut valtavasti, mutta terveyskeskukset eivät ole päässeet jaolle. Televisiokeskustelussa vaadittiin enemmän panostusta perusterveydenhuoltoon.

Ihan hyvä, lisäraha on tervetullut. Mutta silti rohkenen väittää, että kyse on muusta kuin rahan puutteesta. Ongelma on toimintatavassa. Perinteinen terveyskeskus on omaksunut työtavan ja jopa huonejärjestyksen saksalaisen lääkärin työtiloista 1800-luvulta.

Lääkäri istuu huoneessaan ja ottaa vastaan potilaaksi ilmoittautuneita. Lääkärin esihenkilö on vastaanottovirkailija, joka hoitaa ajanvarauslistaa.

Lääketieteen monimutkaistuessa perinteinen työtapa on tullut tiensä päähän. Mikään resurssi ei riitä täyttämään kasvavaa kysyntää. Omalääkäri on mukava asia, jos kapasiteetti riittäisi ja lääkäri pysyisi samana.

Nämä edellytykset eivät useinkaan täyty. Parempi olisi potilaan omatiimi, lääkärin ja hoitajan työpari täydennettynä esimerkiksi fysioterapeutilla ja mielenterveyshoitajalla tarpeen mukaan.

Potilaita on erilaisia. Toiset käyvät usein pitkäaikaissairauden vuoksi ja toiset satunnaisesti. Pitkä sairaus tarvitsee pitkän hoitosuhteen. Heiltä ei Kuopiossakaan viedä omalääkäriä.

Noin kolmannes käynneistä johtuu pitkäaikaissairaudesta. Heidät kannattaa hoitaa lääkärin ja hoitajan työparilla. Tulokset ovat paremmat kuin pelkillä lääkärissä käynneillä.

Toiset käyvät terveyskeskuksessa satunnaisesti, eikä heille ole mitään suoraa hyötyä omalääkäristä. Kunhan joku löytyy. Noin neljännes terveyskeskuksen potilaiden asioista hoituu alle kymmenessä minuutissa. Autokorjaamoilla on ison pajan lisäksi pikapalvelu nopeasti hoidettavia juttuja varten. Sama toimintatapa sopii myös terveyskeskuksiin.

Maailmalla on laskettu, että noin puolet perusterveydenhuollon asioista voidaan hoitaa netin kautta. Kysymys lääkäreille: Miten hoidat sukulaistesi sairauksia? Aivan. Siis puhelimella, nopeilla palveluilla ja tarvittaessa lähettämällä eteenpäin. Miksi sama sapluuna ei toimisi muuallakin?

Uusi terveyskeskus koostuu tiimeistä, nopeutetuista palveluista ja nettipalveluista. Ja lisätään vielä pitkäaikaissairauksien hoidon ryhtiliike. Ruutupaperilla laskeskelin, että nykyisillä voimavaroilla pitäisi pystyä hoitamaan tuplamäärä potilaita paremmilla tuloksilla ilman jonoja ja ilman työntekijöiden hikoiluttamista. Tällä tiellä ollaan jo.

Paavo Arhinmäki heilutti sateenkaarilippua ja Oras Tynkkynen esiintyi sateenkaarikravatissa.

Pienemmillä puolueilla näyttää oleva voimakas tarve osoittaa solidaarisuuttaan Jyrki Kataisen sateenkaarihallitukselle.

Kirjoittaja on yleislääketieteen professori Itä-Suomen yliopistossa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.