Yle ja sen rahat

Viestintäministeri Suvi Lindéniä (kok.) kivitettiin, kun hän pysäytti Yle-uudistuksen etenemisen eduskunnassa. Tuomio oli kohtuuton, sillä ministeri Lindén teki aivan oikein. Hölmöltä näyttää oikeastaan vain se, että Mika Lintilän (kesk.) työryhmässä sorvattua uudistusta vietiin väkisin eteenpäin, vaikka mallin ongelmat olivat tiedossa.

Hyvä vain, että Lindénillä riitti rohkeutta pysäyttää uudistuksen valmistelu, mutta ei hän korkeita tyylipisteitä ansaitse.

Lindéniä ei voi syyttää pelkuruudesta. Hän varmasti tiesi, millainen vastaanotto hänen tempullaan on. Ennen ryhtymistään toimiin Lindén haki tietenkin selkänojan omasta ministeriryhmästään.

Siitä huolimatta Lindén ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen ottivat erilaisen kannan siihen, miten Ylen toiminta pitäisi jatkossa rahoittaa: Lindén heitti vettä myllyyn väläyttämällä budjettirahoitusta ja Katainen kiirehti tyrmäämään ajatuksen ja kannattamaan kiisteltyä Yle-maksua.

Tästä syntyi väärä mielikuva siitä, että Lindénillä ei ollut toiminnalleen kokoomuksen tukea.

Totuus on, että Yle-maksu ei ole ongelmaton. Vaikka se olisikin alhaisempi kuin nykyinen tv-lupamaksu, se kohtelisi pienituloisia epäoikeudenmukaisesti. Yksinäinen vanhus tai köyhyysrajalla kituuttava opiskelija joutuisi maksamaan pakollisen maksun, vaikkei omistaisi minkäänlaista radio- tai tv-vastaanotinta. Epätasa-arvoista asemaa voidaan tietenkin kompensoida monilla eri tavoilla, jos sellaisesta pystytään sopimaan, mutta sekin maksaa ja aiheuttaa lisää byrokratiaa.

Lindéniä syytetään siitä, että hän on toiminnallaan romuttanut jo kertaalleen sovitun kuvion.

Kukaan ei tunnu huomaavan, että nyt syntyneen kärhämän ansiosta sekä rahoitus- että hallintomalli joudutaan punnitsemaan perusteellisemmin.

Enää ei ole selvää, että rahoitus hoidetaan Yle-maksulla. Nyt eduskuntaryhmät ja hallitus joutuvat ottamaan uudestaan kantaa sekä verotus- että budjettirahoitusvaihtoehtoihin.

Itseasiassa budjettirahoitus tuntuu saavan yhä enemmän kannatusta. Demareille se kävisi hyvin, eikä keskustakaan sulje budjettirahoitusta kokonaan pois. Kokoomus kannattaa edelleen Yle-maksua, mutta on valmis neuvottelemaan muistakin vaihtoehdoista, kunhan asia saadaan päätökseen tämän vaalikauden aikana.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan myös vihreät.

Pienten puolueiden kannat vaihtelevat, mutta niidenkin ryhmyrit viestittävät haluaan olla joustavia.

Kiistassa on kysymys sekä Ylen rahoituksesta että tehtävien määrittelystä ja valvonnasta. Lindénin torppaama uudistus oli jonkinlainen kompromissi, jossa oli onnistuttu rauhoittamaan vapaan, markkinarahoitteisen median edustajat. Ei ole ollenkaan samantekevää, millä tavalla yhteiskunnan varoin rahoitettavan median tehtävät ja valvonta järjestetään. Jos yhtälö hoidetaan typerästi, heikennetään journalismin moniarvoisuutta.

Ylen väistyvän toimitusjohtajan Mikael Jungnerin esittämällä kritiikillä ei tunnu olevan mitään pidäkkeitä. Miksi olisi, sillä hänen ei tarvitse enää varoa, mitä hänen työnantajansa lausunnoista ajattelee.

- Kun lupaajana on Suvi Lindén, mistään ei voi olla varma, Jungner piikitteli. Jungnerin mielestä Lindénin lupauksilla ei ole tapana toteutua.

Jungnerin katkeruutta on helppo ymmärtää: harvassa firmassa toimitusjohtaja saa kenkää kiitokseksi siitä, että on tehnyt työnsä hyvin. Jungnerin johdolla Yle kävi läpi merkittävän uudistamis- ja tehostamisprosessin. Sen lopputuloksena Yle voi kaikista ison ja kalliin talon ongelmista huolimatta paremmin kuin vuosiin.

Mediamaksusta olisi tullut myös Jungnerin toimitusjohtajakauden yksi merkkipaaluista.

Jungner olisi noussut Ylen merkittävimpien johtajien joukkoon, jos hän olisi saanut vetämiensä uudistusten kruunuksi läpi mediamaksun ja vielä jatkopestin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.