Yle karsikoon rönsyjä

Televisiovastaanottimien omistajilta kerättävä vuotuinen tv-maksu nousee ensi vuonna kuusi prosenttia, jos Yleisradion hallintoneuvoston esitys hyväksytään. Tällä hetkellä maksu on 231 euroa, jos sen maksaa yhdessä erässä. Ensi vuonna luvasta joutuu pulittamaan 245 euroa.

Korotusprosenttia on jo arvosteltu liian suureksi. Perusteita arvostelulle on, sillä inflaatio on tällä hetkellä paljon alhaisempi. Yleisradion johto on vastannut, että viime vuonna korotus oli 3,1 prosenttia, mikä taas oli liian vähän.

Korotuksesta huolimatta Yleisradion talous on ensi vuonna alijäämäinen peräti 20 miljoonaa euroa. Säästöjä on siis tehtävä. Ylen hallintoneuvoston puheenjohtajan Kimmo Sasin mielestä korotus kuitenkin poistaa "pahimmat uhkat".

Juuri se kuitenkin on korotuksen suurin ongelma. Kun pahimmat uhkat poistuvat, Yleisradion ei edelleenkään tarvitse perata omia rakenteitaan tavalla, joka olisi tarpeen.

Ylen tuore toimitusjohtaja Lauri Kivinen sanoi keskiviikkona yhtiönsä A-plus-ohjelmassa, että juustohöylä ei kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan myös veistä. Ainakin Kivinen on ilmeisesti ymmärtänyt, että rönsyjä on järkevää leikata.

Sitä ei kuitenkaan pidä tehdä umpimähkään. Yleisradio on ainoa suomalainen tiedotusväline, jonka toimintaa selkeästi ohjataan lailla. Laki velvoittaa Yleisradion huolehtimaan julkisesta palvelusta. Tähän saakka yhtiö, sen toimiva johto ja toimintaa valvovat elimet, ovat tulkinneet julkisen palvelun käsitettä liian laveasti. On päivänselvää, että kaikki mitä Yleisradio tällä hetkellä tekee ei ole julkista palvelua.

Vahva Yleisradio on suomalaisen mediakentän rikkaus. Vahvuutta ei kuitenkaan ole, että Yleisradio rönsyilee liian moneen suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.