Yleinen ja yksityinen

Harvasta yksityisestä ihmisestä tuntuu mukavalta saada uraanikaivosta takapihalleen. Kukapa haluaisi nähdä tutun rauhaisan maalaismaiseman muuttuvan koneiden myllertämäksi meluavaksi kentäksi...

Kuopion eteläpuolella Puutosmäessä virinnyt kaivosvastainen kansanliike on siis mitä luonnollisin asia. Yhtä lailla ovat uraaniyhtiöitten harjoittamat tutkimukset herättäneet pelästystä ja vastustusta viime aikoina niin Pohjois-Karjalassa, Uudellamaalla kuin Kuusamossakin.

Äskettäin purkivat Savon Sanomissa tuntojaan muutamat yksittäiset tervolaiset, jotka kokevat Lohimaahan liittyvien laajennussuunnitelmien uhkaavan rakkaita rantojaan.

Yleinen etu vastaan yksityinen etu; tästä on aina kyse. Jokainen kansalainen, jokainen kunta ja samalla koko kansakunta janoavat periaatteessa työtä ja toimeentuloa. "Parhaat palat" viedään kiljuen päältä, mutta paljon on sitten sellaisiakin työpaikkoja, joihin kukaan ei haluaisi koskea suin surmin.

Uraanikaivokset, atomivoimalat sekä erilaiset kaatopaikat ja jätteidenkäsittelylaitokset ovat tällaisia pahnanpohjimmaisia. Kaikki ne ovat välttämättömiä yhteiskunnan toiminnoille - edellyttäen, ettei niitten kanssa tarvitse olla itse tekemisissä.

Kansalaisten onneksi maassa on varsin nykyaikainen ympäristölainsäädäntö, joka huomioi myös yksityisten edut. Lupamenettely vaatii aikaa ja pääomia, mutta perusteellinen harkinta on aina parempi kuin pikainen katumus.

On sitä paitsi myös yhteiskunnan etu, ettei parasta luontoa uhrata ensimmäisenä taloudellisen voiton alttarille.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Keskustan kääntymys

Puheisiin Itäradasta on syytä tarttua hanakasti

Nolla ei ole merkitsevä numero

Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.