Ylhäältä annettu

Ylä-Savon Sotessa, jonka hoidettavaksi Iisalmen ja Kiuruveden kaupungit sekä Vieremän ja Sonkajärven kunnat ovat luovuttaneet sosiaali- ja terveystoimensa, tuulee eikä ensimmäistä kertaa. Kuntayhtymän ylintä johtoa on arvosteltu erityisesti Kiuruvedellä alusta pitäen yksinvaltaisista menettelytavoista.

Kiuruvetisten puheet kansanvallan puolesta eivät ole ilmeisesti tehonneet kuntayhtymän johtoon, koskapa protesteja kuuluu uutisten mukaan yhä useammalta suunnalta sekä alueellisesti että myös poliittisesti. Kuntayhtymän valtuuston tämän viikon kokouksessa valtuutetut paheksuivat, miten heidät on syrjäytetty liki täydellisesti asioitten valmistelusta ja sysätty kumileimasimeksi, joka hyväksyy kiltisti ylemmillä tahoilla tehdyt päätökset.

Kuntayhteistyön pitäisi turvata palvelut entistäkin paremmin yhteistyöalueen kaikille asukkaille reunoja myöten eikä vain keskustassa. Toiminnot pitäisi sen vuoksi järjestää tavallisten ihmisten eikä kuntayhtymän johdon ehdoin. Kansalaisnäkökulman ensisijaisuutta korostaa Ylä-Savon Sotessa se, että kunnat ovat luovuttaneet sille hyvin paljon omaa paikallista päätösvaltaansa.

Menneinä maailmanaikoina kansalaisten oli pakko hyväksyä liki kaikki, mikä ylhäältä annettiin, mutta ei enää tänään. Kunnallishallintoa kootaan yhä suuremmiksi yksiköiksi, mutta jopa nykyisen hallituksen mukaan se tapahtuu kansalaisten parhaaksi eikä suinkaan ylimpien vallankäyttäjien vallan vahvistamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.