Ylhäältä annettu

Ylä-Savon Sotessa, jonka hoidettavaksi Iisalmen ja Kiuruveden kaupungit sekä Vieremän ja Sonkajärven kunnat ovat luovuttaneet sosiaali- ja terveystoimensa, tuulee eikä ensimmäistä kertaa. Kuntayhtymän ylintä johtoa on arvosteltu erityisesti Kiuruvedellä alusta pitäen yksinvaltaisista menettelytavoista.

Kiuruvetisten puheet kansanvallan puolesta eivät ole ilmeisesti tehonneet kuntayhtymän johtoon, koskapa protesteja kuuluu uutisten mukaan yhä useammalta suunnalta sekä alueellisesti että myös poliittisesti. Kuntayhtymän valtuuston tämän viikon kokouksessa valtuutetut paheksuivat, miten heidät on syrjäytetty liki täydellisesti asioitten valmistelusta ja sysätty kumileimasimeksi, joka hyväksyy kiltisti ylemmillä tahoilla tehdyt päätökset.

Kuntayhteistyön pitäisi turvata palvelut entistäkin paremmin yhteistyöalueen kaikille asukkaille reunoja myöten eikä vain keskustassa. Toiminnot pitäisi sen vuoksi järjestää tavallisten ihmisten eikä kuntayhtymän johdon ehdoin. Kansalaisnäkökulman ensisijaisuutta korostaa Ylä-Savon Sotessa se, että kunnat ovat luovuttaneet sille hyvin paljon omaa paikallista päätösvaltaansa.

Menneinä maailmanaikoina kansalaisten oli pakko hyväksyä liki kaikki, mikä ylhäältä annettiin, mutta ei enää tänään. Kunnallishallintoa kootaan yhä suuremmiksi yksiköiksi, mutta jopa nykyisen hallituksen mukaan se tapahtuu kansalaisten parhaaksi eikä suinkaan ylimpien vallankäyttäjien vallan vahvistamiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.