Yli 46 000 rikosta vuodessa

Savolaisia sanotaan lupsakoiksi, mutta poliisin kokoamat rikostilastot kertovat myös toisesta todellisuudesta. Vuonna 2011 poliisit kirjasivat Pohjois-Savossa kaikkiaan yli 46 000 rikosta eli reilusti yli sata vuorokaudessa. Erityisen runsaasti lisääntyivät pahoinpitelyt ja huumerikollisuus. Enemmän kuin viidenneksen kasvu on jo enemmän kuin huolestuttavaa.

Kymmenistä tuhansista rikoksista poliisi onnistui selvittämään valtaosan eli 85 prosenttia. Viisitoista prosenttia eli liki 700 tapausta jäi syystä tai toisesta käsittelemättä. Prosentteina ilmaistuna se on vähän, mutta yksittäisinä rikoksina turhan paljon.

Pahoinpitelyjen runsas lisäys johtuu osin tilastoinnin muuttumisesta. Päivittäisten uutisten perusteella vahvistuu kuitenkin käsitys, että väkivaltainen käytös on arkipäiväistymässä Savossa ja koko Suomessa. Mitkään aselain tiukennukset tai valistuskampanjat perheväkivaltaa vastaan eivät näytä tuottavan tulosta.

Huumerikollisuutta ruokkii sen hyvä tuotto huumeitten kauppiaille ja välittäjille. Nuoria koukutetaan säälimättömästi yhä nuorempina ja tuhotaan näin monta elämää heti kasvuvaiheessa. Huumekauppias kerää vain voitot ja jättää yhteiskunnan maksettaviksi ne valtaisat laskut, joita vuosia jatkuva huumevieroitus aiheuttaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.