Yli 46 000 rikosta vuodessa

Savolaisia sanotaan lupsakoiksi, mutta poliisin kokoamat rikostilastot kertovat myös toisesta todellisuudesta. Vuonna 2011 poliisit kirjasivat Pohjois-Savossa kaikkiaan yli 46 000 rikosta eli reilusti yli sata vuorokaudessa. Erityisen runsaasti lisääntyivät pahoinpitelyt ja huumerikollisuus. Enemmän kuin viidenneksen kasvu on jo enemmän kuin huolestuttavaa.

Kymmenistä tuhansista rikoksista poliisi onnistui selvittämään valtaosan eli 85 prosenttia. Viisitoista prosenttia eli liki 700 tapausta jäi syystä tai toisesta käsittelemättä. Prosentteina ilmaistuna se on vähän, mutta yksittäisinä rikoksina turhan paljon.

Pahoinpitelyjen runsas lisäys johtuu osin tilastoinnin muuttumisesta. Päivittäisten uutisten perusteella vahvistuu kuitenkin käsitys, että väkivaltainen käytös on arkipäiväistymässä Savossa ja koko Suomessa. Mitkään aselain tiukennukset tai valistuskampanjat perheväkivaltaa vastaan eivät näytä tuottavan tulosta.

Huumerikollisuutta ruokkii sen hyvä tuotto huumeitten kauppiaille ja välittäjille. Nuoria koukutetaan säälimättömästi yhä nuorempina ja tuhotaan näin monta elämää heti kasvuvaiheessa. Huumekauppias kerää vain voitot ja jättää yhteiskunnan maksettaviksi ne valtaisat laskut, joita vuosia jatkuva huumevieroitus aiheuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Hallitus ei saa katsella kuntien ahdinkoa sivusta

Hutiloinnin hinta

Liian hyviä neuvoja

Turkki pelaa kyynistä peliä, jota heikko EU vain moittii

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.