Yli vuoden työttömänä olleita on yhä valtavasti

Jos Pohjois-Savon pitkäaikaistyöttömät eli yli vuoden ajan työttömänä työnhakijana olleet ihmiset perustaisivat nyt oman kunnan, se olisi asukasluvultaan vähän suurempi kuin Rautalampi tai Kaavi ja selvästi suurempi kuin Tuusniemi, Keitele, Vesanto, Rautavaara ja Tervo. Vertailu antaa viitteitä siitä, miten suuri potentiaali 3 375 ihmisessä voi piillä.

Pitkäaikaistyöttömyys on yksi inhottavimmista nyky-yhteiskunnan ongelmista. On vielä niin, että kun työttömyys pitkittyy, todennäköisyys työnsaantiin vähenee.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus siirsi 60 vuotta täyttäneitä pitkäaikaistyöttömiä Lex Lindströminä tunnetulle takuueläkkeen suuruiselle eläketuelle, jota heille maksetaan työmarkkinatuen sijasta kunnes vanhuuseläkeikä koittaa. Eläketukea on myönnetty 3 800 henkilölle.

Lex Lindström II tulee voimaan lokakuun alussa. Sitä saavat ennen 1.9.1958 syntyneet työttömät, joiden työttömyys on kestänyt viisi vuotta syyskuun alun 2012 ja viime vuoden elokuun lopun välisenä aikana. Tukeen oikeutettuja on 3 350.

Vaikka tilastopuhdistukset ovat mitä ilmeisimmin vähentäneet pitkäaikaistyöttömyyttä, myös aivan oikeaa vähentymistä on tapahtunut eli työttömiä on työllistynyt.

Kokonaistyöllisyys on kasvanut huikeasti viime vuoden alusta lähtien, mutta nyt suhdanteet näyttävät huonontuvan. Se merkitsee käytännössä pitkäaikaistyöttömien työllistymismahdollisuuksien katoamista, ellei valtiovalta panosta heidän mahdollisuuksiensa kasvattamiseen esimerkiksi jakamalla palkkauksen jälkeisestä mahdollisesta sairastumisesta aiheutuvia riskejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Itä-Suomen vahvuus on korvien välissä

Poliittinen harkinta ei voi ohittaa säädettyjä lakeja

Tehy ja Super ottivat vastuuta

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.