Yli vuoden työttömänä olleita on yhä valtavasti

Jos Pohjois-Savon pitkäaikaistyöttömät eli yli vuoden ajan työttömänä työnhakijana olleet ihmiset perustaisivat nyt oman kunnan, se olisi asukasluvultaan vähän suurempi kuin Rautalampi tai Kaavi ja selvästi suurempi kuin Tuusniemi, Keitele, Vesanto, Rautavaara ja Tervo. Vertailu antaa viitteitä siitä, miten suuri potentiaali 3 375 ihmisessä voi piillä.

Pitkäaikaistyöttömyys on yksi inhottavimmista nyky-yhteiskunnan ongelmista. On vielä niin, että kun työttömyys pitkittyy, todennäköisyys työnsaantiin vähenee.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus siirsi 60 vuotta täyttäneitä pitkäaikaistyöttömiä Lex Lindströminä tunnetulle takuueläkkeen suuruiselle eläketuelle, jota heille maksetaan työmarkkinatuen sijasta kunnes vanhuuseläkeikä koittaa. Eläketukea on myönnetty 3 800 henkilölle.

Lex Lindström II tulee voimaan lokakuun alussa. Sitä saavat ennen 1.9.1958 syntyneet työttömät, joiden työttömyys on kestänyt viisi vuotta syyskuun alun 2012 ja viime vuoden elokuun lopun välisenä aikana. Tukeen oikeutettuja on 3 350.

Vaikka tilastopuhdistukset ovat mitä ilmeisimmin vähentäneet pitkäaikaistyöttömyyttä, myös aivan oikeaa vähentymistä on tapahtunut eli työttömiä on työllistynyt.

Kokonaistyöllisyys on kasvanut huikeasti viime vuoden alusta lähtien, mutta nyt suhdanteet näyttävät huonontuvan. Se merkitsee käytännössä pitkäaikaistyöttömien työllistymismahdollisuuksien katoamista, ellei valtiovalta panosta heidän mahdollisuuksiensa kasvattamiseen esimerkiksi jakamalla palkkauksen jälkeisestä mahdollisesta sairastumisesta aiheutuvia riskejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun katsoo vain puuta, ei näe metsää

Antelias budjettiehdotus muistaa maakuntiakin

Taidepetosjuttu ravistelee ortodoksikirkkoa

Anna kaekkes, vuan elä periks

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.