Ylioppilaskirjoitukset kovassa paineessa

Ylioppilastutkinnon reaalikokeen aikaistaminen viikolla pakotti kevään abiturientit todelliseen loppukiriin luku-urakassa. Kokeen ensimmäinen osa järjestettiin tiistaina, toinen osa on vuorossa tänään torstaina.

Vaikka siirto viikolla taaksepäin lisäsi entisestään kokelaiden paineita, se oli oikea päätös.

Suunnitelmiin nähden kesken jäänyt kertaus oli pienempi paha sen rinnalla, että koronaviruksen levitessä yhä useampi olisi joutunut jättämään kokeen väliin. Viikon päästä olisi todennäköisesti jouduttu myös entistä mittavampiin erikoisjärjestelyihin. Abiturientit voivat lohduttautua sillä, että aikatauluongelma oli kaikille sama, kuten myös arviointiperusteet.

Hajonta vastausten tasossa saattoi kuitenkin kasvaa. Suurinta haittaa koitui luonnollisesti niille, jotka olivat jättäneet luvut viime tippaan. Toisaalta kalenterimuutoksesta jopa hyötyivät ne tunnollisimmat oppilaat, jotka olivat ahkeroineet koko lukioajan kirjoituksia varten.

Oman haasteensa tilanteeseen toi tietoisuus siitä, että juuri tästä keväästä lähtien ylioppilastodistuksella on entistä suurempi painoarvo korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa. Lukion viimeistä luokkaa käyvät olivat jo valmiiksi melkoisessa painekattilassa valmistautuessaan tulevan opintopolun kannalta ratkaisevaan kokeeseen.

Pääsykokeiden merkityksen vähentäminen oli ongelmallinen koulutuspoliittinen linjaus, vaikka kukaan ei voinutkaan ennalta nähdä kaiken kukkuraksi tulevaa koronakriisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tärkeä viesti puhelinvastaajassa

Syntyvyyden kasvu luo pilkahduksen toivoa

Hallituksella on kansan tuki

Rutiinista apua rutinaan

Omavaraisuuden arvo kirkastuu kriisiaikana

Pandemia pimentää nyt muita uutisia – jälkipyykki jäi kesken Kuopion irtisanomisista

Uudenmaan eristäminen on koko maan parhaaksi

Miljoonat eristäytyvät nyt koteihinsa yksin

Helsinki–Vantaasta tuli heikko lenkki

Korona-aalto pyyhkii läpi maailmantalouden

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.