Ylipainosta ei varoitella suotta

Lihavuus on tiedetty vakavan koronavirustaudin riskitekijäksi, ja tuoreet tilastot Suomen sairaalahoidosta vahvistavat yhteyden. Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) julkaisemasta valtakunnallisesta raportista käy ilmi, että ylipainoisten osuus koronaviruksen takia tehohoidettavissa potilaissa on suurempi kuin väestössä keskimäärin (Savon Sanomat 24.5.).

Lihavuus altistaa jo itsessään vakavalle sairastumiselle, mutta lisäksi muille koronaviruksen riskitekijöille, kuten sydänsairauksille ja diabetekselle. Suotta eivät terveysasiantuntijat ole vuosikausia varoitelleet ylipainosta, josta on vähitellen kasvanut kansantauti. Yli 30-vuotiaista vain noin neljännes on normaalipainoisia. Passiivisen elämäntavan seurauksena muun muassa kakkostyypin diabetes leviää huolestuttavasti myös nuorten keskuudessa.

Poliitikotkin ovat toistuvasti julistaneet sotia liikalihavuutta vastaan. Yhteiskunnallisella ohjauksella voidaan kuitenkin vaikuttaa vain rajallisesti asiaan, joka on kiinni yksilöiden elämänvalinnoista ja osittain jopa geeniperimästä.

Poikkeusajan vaikutukset kansalaisten ruokavalioon ja liikuntaan jäävät nähtäviksi. Kehotus eristäytymiseen ei ole Suomessa koskaan tarkoittanut ulkonaliikkumiskieltoa. Nyt jos koskaan on hyvä aika aloittaa reipas ulkoiluharrastus.

Monella työikäisellä työpaikkalounaat ovat monipuolistaneet ruokavaliota. Ravintolalounaiden paluu buffetkiellolla höystettynä on myönteistä painonhallinnan kannalta. Kotikokkauksessa ja kesän grillauksissa on edelleen syytä painottaa kasviksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.