Yllättävä käänne yllättävään aikaan

Toista vuotta sitten alkunsa saanut monivaiheinen vaalirahoitusjupakka sai maanantaina yllättävän käänteen vielä yllättävämpänä ajankohtana, kun Kuntien eläkevakuutuksen (Keva) toimitusjohtaja Markku Kauppinen ilmoitti eroavansa.

Kauppisen henkilökohtaiseksi kuvaaman ratkaisun ajankohdasta tekee yllättävän se, että valtiovarainministeriö ja Finanssivalvonta julkistavat oman selvityksensä Kevan ja eduskuntavaalien suurrahoittajan Nova Groupin kytköksistä tänään aamupäivällä eli vajaa vuorokausi Kauppisen ilmoituksen jälkeen. Tiedotteessaan Kauppinen kuitenkin sanoo odottavansa selvityksen tuloksia rauhallisena. Hän perustelee eroaan Kevan häiriöttömän toiminnan turvaamisella sekä luottamuksen ja uskottavuuden palauttamisella.

Kaiken kukkuraksi sunnuntaina Kauppinen toimitti julkisuuteen kovasanaisen kannanoton, jossa hän kertoi harkitsevansa oikeustoimia vaalirahakohuun liittyvän uutisoinnin takia. Lisäksi hän aikoi jättää kantelun Julkisen Sanan Neuvostoon. Kauppinen luonnehti uutisointia osin valheelliseksi.

Kysymys kuuluu, miksi ansiokkaan uran virkamiehenä ja myös keskustan taustavaikuttajana tehnyt Kauppinen erosi, jos hänellä on omasta mielestään puhtaat jauhot pussissa. Eikö hänen olisi pitänyt vain odotella uutisia valtiovarainministeriöstä ja Finanssivalvonnasta? Eri asia tietysti on, jos Kevan sijoituspäätöksessä Rovaniemen moottorikelkkatehtaaseen on puliveivaamista.

Yli vuoden jatkunut vaalirahakohu on ravistellut rajusti suomalaisen politiikan perusrakenteita. Tuskinpa monikaan arvasi, että ensimmäisenä pää putoaa vakaan eläkevakuutusyhtiön johdossa. Vedonlyöntitilastoissa lähtijälistan kärkipaikkaa on ylivoimaiseen tapaan pitänyt keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen. Hän on seurannut tapahtumia juhannukselta lähtien kesälomilta. Kerroin on laskettu myös pääministeri Matti Vanhaselle. Sen aika näyttää, kuinka likaista vettä vaalirahakohun pyykinpesusta lopulta lähtee.

Huomattavaa myös on, mistä kaikessa on ollut kyse. Paljastuksia on tehty siitä, kuka on tavannut ketä, kuka on ollut perustamassa yhdistyksiä, kuka on päättänyt rahanjaosta, kuinka rahavirtoja on ohjailtu tai kuinka suomalaisen kuntatyöntekijän eläkevarat ovat turvassa ja niin päin pois.

Tällöin puhutaan suomalaisen poliittisen kulttuurin puhdasverisyydestä. Kuka pysyy totuudessa ja kuka käyttää sitä valikoiden.

Selväksi on viimeistään nyt tullut kaikille, että itse asia eli vaalirahoitus on saatava uudelle tolalle. Vaalirahoitus on miellettävä selvillä pelisäännöillä toimivaksi demokratian osaksi. Suomessa häpeillään vaalirahoitusta hieman samalla tavalla kuin loppusyksyllä verotietojen julkaisua.

Niinpä hallintoneuvos Lauri Tarastin johtamalla vaali- ja puoluerahoituksen uudistamisella pohtivalla työryhmällä ei voi olla muuta vaihtoehtoa kuin saada asia kuntoon kertaheitolla. Sellaista vaihtoehtoa kuin epäonnistuminen ei ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.